Twintig mensen in de politietop kregen in 2014 een hoger salaris dan de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie. Dat blijkt uit documenten die het Algemeen Dagblad heeft gekregen door middel van een Wob-verzoek.

De adviseur van de korpsleiding, Bernard Welten, spant de kroon met zijn salaris van bijna 260.00 euro. Daarnaast worden namen genoemd als Leon Kuijs, voorzitter van het College van Bestuur van de politieacademie, en Gerard Bouman, toenmalig korpschef van de Nationale Politie. Beide mannen verdienden in 2014 net meer dan 211.000 euro.

Om de matiging op lonen door te zetten is de wet over de normering van de topinkomens in het leven geroepen. Als opvolger van de Balkenendenorm geldt deze norm sinds 2013 voor publieke en semipublieke instellingen die geheel of gedeeltelijk door de overheid worden gefinancierd. Vanaf 2015 is deze norm gelijk gesteld aan het salaris van de minister.

Voor de politie zou dit betekenen dat het salaris van hoge politiefunctionarissen niet boven het salaris van de huidige minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur uit mag komen. De norm ligt daarmee op €179.000. Veel hoge functionarissen zullen dus in moeten leveren, maar het is nog maar de vraag of dit gaat gebeuren. 

Bovendien geldt voor de onlangs aangestelde Erik Akerboom zelfs een uitzondering. Daarover zegt de voorzitter van politiebond ANPV het volgende: 'Het was een helse klus om iemand te vinden die deze klus op zich wilde nemen. Echt een hondenbaan. Akerboom hoeft van mij dan niet meteen een klap salaris in te leveren.'

EenVandaag spreekt vandaag met Geert-Jan Poorthuis van InterExcellent. Hij vindt de wet een gedrocht en meent dat voor dergelijke complexe functies een topsalaris geoorloofd moet zijn. Ook spreken we met Frank Giltay, Voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad Politie Nederland. Hij is woedend over het bericht en vindt het onbestaanbaar dat in roerige tijden voor de Nationale Politie, waar de agenten op straat jaren genoegen hebben moeten nemen met de nullijn, de politietop meer heeft verdiend dan de minister. En we spreken Albert Springer van de Nederlandse Politiebond.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.