Het toerisme in Rotterdam explodeert. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek trok de stad alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar 26 procent meer toeristen dan het jaar ervoor. Groot feest dus bij de afdeling citymarketing, maar wat betekent het voor de stad en haar inwoners?

Jannelieke Aalstein is adjunct directeur van Rotterdam Partners, de partij die het toerisme in de stad promoot. Ze noemt het niet alleen hun verdienste dat de stad zoveel toeristen trekt. "Uiteindelijk is het vooral de verdienste van de stad. Als die niet zo leuk was, dan viel er voor ons niets te vermarkten."

Een aantal jaar geleden zijn ze met de gemeente bijeen gaan zitten om te kijken hoe ze de stad in de markt wilden zetten. "We wilden de toeristen spreiden over de stad en een focus leggen op architectuur. De Rotterdamse toerist is een zogenaamde frontrunner, iemand die niet op zoek is naar de gebaande paden, maar naar aparte dingen en tips van de mensen uit de stad zelf."

Voordelen voor Rotterdammers?

De Rotterdamse journalist Vincent Cardinaal schreef mee aan het boek ‘Help, we zijn populair! Rotterdam, stad in verandering'. Hij vind dat zijn stad positief is veranderd. "Een paar jaar geleden waren er alleen overdag mensen in het centrum, omdat ze naar hun werk gingen. ‘s Avonds was er niemand. Nu zit alles ook na 18.00 uur vol met bewoners en toeristen."

Hij maakt zich wel zorgen of Rotterdam zijn rauwe randje behoudt en of de inwoners van Rotterdam wel profiteren van deze toerismecijfers. "Zo divers is het centrum niet meer. Ik zie alleen maar witte mensen die gin tonic drinken. En een huurhuis is als middenklasser niet meer te betalen." Volgens Cardinaal profiteren vooral grote ondernemers van het toerisme. Jannelieke Aalstein wijst juist op de werkgelegenheid die het toerisme biedt voor alle Rotterdammers. "Het vergroot de leefbaarheid in de stad en het levert meer banen op voor jongeren, zoals in toerisme en horeca."

Aanpak van armoede

Journalist Cardinaal zou graag zien dat ook de armoede in bepaalde wijken wordt aangepakt. "In een wijk als Zuid leeft 1 op de 5 kinderen op bijstandsniveau. Die zitten niet te wachten op een paar mooie hotels en een hippe bar." Het geld dat naar toerisme is gegaan heeft zich volgens hem uitbetaald, dus daar kan nu op bezuinigd worden om de echte problemen van de stad aan te pakken. Aalstein van Rotterdam Partners zou juist nu graag doorzetten met het toerisme. "We hebben net voor het eerst een wethouder Toerisme in Rotterdam. We kunnen nu goed na denken hoe we dit met z'n allen vorm willen geven en hoe we er voor zorgen dat we niet steden als Amsterdam en Venetië achterna gaan."

Uiteindelijk willen Aalstein en Cardinaal hetzelfde voor de stad. Het moet een beetje een teringbende blijven, het rauwe randje hoort bij de stad en de Rotterdammers en daar zijn ze trots op. Cardinaal: "Vroeger moest ik Rotterdam altijd uitleggen. Dat hoeft nu niet meer. Nu is Rotterdam net als elke andere stad. Ik kan precies vertellen: hier zijn de musea, daar kun je koffie drinken en daar wordt je beroofd. Als het maar niet te gelikt wordt." Dat is volgens Aalstein ook precies waar de toeristen op af komen. Het rauwe, verrassende van Rotterdam en die eerlijke Rotterdamse mensen. Daar kan geen citymarketing tegenop. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.