Een kijkcijferkanon op YouTube, auteur van een bestseller gedichtenbundel en tv-presentator: Tim Hofman zat de afgelopen jaren niet stil. Nog maar zeven jaar in het vak en inmiddels een mediapersoonlijkheid waar niemand meer omheen kan. Hofman zet Hilversum op zijn kop. Hij is altijd op zoek naar de grens. “Ik probeer in mijn vak en genre wel het uiterste op te zoeken.”

Na drie keer met zijn studie te zijn gestopt probeert hij het nog een keer, maar niet langer via de klassieke manier. In 2011 weet hij een plek te bemachtigen bij BNN University. Vanaf dat moment gaat het snel met zijn carrière. De afgelopen jaren presenteerde hij onder de vlag van jongerenzender BNN onder andere ‘Spuiten en Slikken’, ‘Je zal het Maar Hebben’ en schuift hij regelmatig aan bij ‘De Wereld Draait Door’. 

#BOOS

In de zomer van 2016 begint hij op YouTube de serie #BOOS. In eerste instantie is #BOOS bedacht voor televisie. Maar de NPO wees het plan af. Hofman trok de stoute schoenen aan en besloot het programma alsnog te maken. “Dat was een oorlog met de NPO. Het is vooral heel hard werken en vernieuwen.” Inmiddels gedoogt de NPO #BOOS. 

Met confetti kanonnen en een glimlach probeert hij problemen van jongeren op te lossen. Als het ware een jongerenversie van Pieter Storms’ ‘Breekijzer’. Het is een instant hit op YouTube. Op dit moment heeft het YouTube-kanaal ruim 350.000 abonnees en zitten er video’s tussen die bijna twee miljoen keer zijn bekeken. Inmiddels is er ook #BOOS Polertiek die zich afspeelt op het Binnenhof en een #BOOS voor ouderen. 

Gebroken kaak

Opnames bij een vastgoedman uit Nijmegen liepen het afgelopen jaar volledig uit de hand. De opnames ontaardden in een vechtpartij, waarbij Hofman flink werd geraakt. Hij liep een gebroken kaak op en een hersenschudding. Een paar maanden moest hij gedwongen thuisblijven, en hij kwam hij zichzelf in deze periode flink tegen. 

“Ik dacht op een gegeven moment: wat nou als dit niet meer goedkomt. Maandenlang was ik misselijk en duizelig. Ik kon geen normaal gesprek voeren. Ik moest mijn broer bellen en dan wist ik even niet meer hoe hij heette. Heel bizar. Ik ben heel langzaam weer begonnen met werken. Ik zoek het vaak in extremen: boos, of zware human-interest of een reisprogramma maar dan wel in een uithoek. Dat ging allemaal niet meer.”

Herrie in Den-Haag

Het afgelopen jaar liet hij ook in politiek Den Haag van zich horen. Zo heeft hij VVD-kamerlid Wybren van Haga op de korrel genomen en start hij een petitie om zijn Kamerzetel ter discussie te stellen. Van Haga zou als woningverhuurder een discutabele reputatie hebben en volgens een aantal van zijn (oud-)huurders zou hij zelfs de wet overtreden. Hofman vindt het vreemd dat iemand die de wet overtreedt toch in de Kamer kan zitten. Volgens hem zou integriteit een belangrijke voorwaarde moeten zijn. 

“Er zit daar een man die verkeerde dingen heeft gedaan, wetten heeft overtreden, vlak voordat hij Kamerlid werd. Ik vind daar moet je als VVD tegen ageren. Het grappige is dat zij dan nog een integriteitscommissie hebben bij de VVD, maar dat stelt dus geen reet voor. Het is bijna een soort tool die ze in kunnen zetten om iets wat lelijk is op te kunnen poetsen.” Die anti-establishment-houding zorgt toch ook juist voor interesse van politieke partijen. “Ik ben weleens benaderd door politieke partijen. Een keer of drie.”