Thierry Baudet heeft veel opschudding veroorzaakt door het plaatsen van een naaktfoto op Instagram. De Forum voor Democratie-fractievoorzitter is momenteel op vakantie en liet zijn volgers daar van meegenieten. Op de foto ligt hij volledig naakt aan de rand van een zwembad, met alleen zijn hand voor zijn geslachtsdeel. De foto werd direct veel gedeeld, met uiteenlopende reacties. Sommigen maken er een grap van, anderen noemen de foto ongepast voor een politicus. Feit is dat Baudet er enorm veel aandacht mee trekt. Missie geslaagd?

Baudet plaatste de foto met enkel het bijschrift: 'Release & reload! #summer.' 

'Baudet is een exhibitionist'

Nadat de foto veel aandacht trok op sociale media, gingen de traditionele media er ook massaal mee aan de haal. Baudet is het gesprek van de dag. Een goede manier om de aandacht te behouden, in de politiek luwe vakantietijd? Volgens cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers heeft het ook met de persoonlijkheid van Baudet te maken. "Hij is een exhibitionist. Deze naaktfoto zegt heel veel over zijn persoonlijkheid. Het doet me ook denken aan Narcissus." Narcissus is een figuur uit de Griekse mythologie, die verliefd werd op zichzelf.

Ook al is het zeldzaam, het is volgens Rooijakkers niet nieuw dat politici op deze manier provoceren. "Denk bijvoorbeeld maar aan Vladimir Poetin, met ontbloot bovenlijf te paard." Joost Vullings, politiek commentator bij EenVandaag, noemt het voorbeeld van Winny de Jong. De voormalig politica van de LPF poseerde in 2003 voor een pikante fotoshoot in Panorama. Op dat moment was zij de lijsttrekker van deconservatieven.nl.

Winny de Jong in Panorama

Mannelijk naakt minder geaccepteerd

Fotograaf Linda Bais is lyrisch over de foto. In haar naaktfotografie legt ze vaak de focus op mannelijk naakt. De foto van Baudet ziet zij als erg positief "Het is een hele mooie man, en de foto is esthetisch prachtig." De politieke lading van de foto vindt Bais minder van belang. "Of je het politiek nou eens of oneens met hem bent, ik denk dat veel vrouwen heel blij worden van deze foto."

Bais hoopt dat door foto's als deze van Baudet het gesprek op gang komt over mannelijk naakt. "Ik hoop dat deze foto taboedoorbrekend werkt. Vrouwelijk naakt is veel meer geaccepteerd dan mannelijk naakt. Je ziet in huiskamers veel vaker naaktportretten van vrouwen dan van mannen, dat is van vroeger uit meer geaccepteerd. Van mannelijk naakt in de woonruimte worden veel mensen ongemakkelijk, terwijl dat helemaal niet nodig is."

Nederlanders reageren massaal

De reacties onder de foto op Instagram zijn wisselend. Ze variëren van 'een politicus onwaardig', tot 'enorm narcistisch' of gewoon: 'niets mis mee'. Via Twitter wordt de foto ook veel gedeeld, met bijbehorend commentaar.

Toch wordt de foto vooral als grap veel gedeeld. Photoshoppend Nederland gaat los op Baudet:

Anderen speculeren over de fotograaf áchter de naaktfoto:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.