Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) hoort zijn werk in de Tweede Kamer te doen en niet elders. Dat vindt Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66).

Paternotte haalde in het Algemeen Dagblad (AD) flink uit, nadat de FvD-leider opnieuw verstek had laten gaan bij een debat. “In de Tweede Kamer zitten meerdere kleinere partijen, zoals DENK en de SGP. Zij doen allemaal hun best om zoveel mogelijk begrotingen af te lopen”, zei Paternotte tegen de krant. “Daar heb ik respect voor. Maar daar rechts achterin zien we een ondraaglijke leegte op de stoel van Thierry Baudet. Dat verbaast me.''

Grote mond

Forum voor Democratie heeft twee zetels in de Tweede Kamer. Volgens Paternotte is het de zoveelste keer dat de partij van Baudet niet aanwezig is bij een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. Woensdagmiddag was de FvD-leider nog wel aanwezig bij een debat over de komende Europese Top. Ook zijn fractiegenoot Theo Hiddema nam toen deel. “Baudet heeft over veel onderwerpen een grote mond”, aldus Paternotte tegenover EenVandaag. “Hij doet voorstellen die ver gaan. De Tweede Kamer is dé plek om dat te regelen.”

Onlangs stelde FvD voor om maatregelen te nemen tegen de halal-slagers en de Turkse groentemannen in Rotterdam. Baudet zei de vestigingswet te willen aanpassen, zodat de vergunning kan worden geweigerd aan een Turkse of Marrokkaanse winkelier. “Baudet had niet het lef om zich te verdedigen in de Tweede Kamer. Dat vind ik laf.”

Thierry Baudet heeft over veel onderwerpen een grote mond. De Tweede Kamer is dé plek om dat te regelen

Goedkope campagnetruc

Baudet zegt over de kritiek op zijn afwezigheid in de Kamer dat ‘het niet ongebruikelijk is dat kleinere fracties soms debatten moeten missen’. “In dat geval moet je keuzes maken”, aldus de FvD –leider in EenVandaag. Ook noemt Baudet de aantijging van Paternotte ‘feitelijk onjuist’. “Het afgelopen jaar heeft Paternotte negen debatten gedaan, terwijl ik er zeventien heb gevoerd. Forum voor Democratie stijgt in de peilingen en we doen het goed in en buiten de Tweede Kamer. Dit is gewoon een goedkope campagnetruc van D66.”

Daar is Paternotte het echter niet mee eens. “Baudet en ik zijn, als je naar het totaal van alle debatten kijkt, ongeveer evenveel aanwezig geweest. Vergeet niet dat ik ook nog achttien collega’s heb die net zoveel debatten aflopen als ik.”

Hardloopselfie

'En andere kamerleden stoorden zich aan deze hardloopselfie. Volgens die kamerleden werd de foto online geplaatst terwijl er in de kamer een debat gaande was. Baudet zei dat daar niks van klopt.'

Verbeter de wereld

Het is niet de eerste keer dat de Baudet onder vuur ligt. CDA-leider Sybrand Buma reageerde eerder deze week ook op Baudets afwezigheid. “Dit is waarvoor je gekozen bent en waarvoor je betaald wordt. Dan moet je niet na twee weken zeggen: wat is het hier saai”, aldus Buma in het TV-programma WNL op Zondag.

Het argument dat FvD met twee zetels te weinig mankracht heeft voor Kamerdebatten verwerpt Buma. “Je moet wel keuzes maken." Ook vindt hij dat Baudet meer oog moet hebben voor de partijdemocratie, in plaats van almaar af te geven op het gebrek aan democratie in Nederland. “Verbeter de wereld en begin bij jezelf.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.