Te weinig slapen is ongezond, maar teveel slapen ook. Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe.

Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.

Niet langer dan 8 uur slaap

Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.

Lees ook

"Middagdutjes worden in verband gebracht met een hoger risico op ernstige hartaandoeningen en sterfgevallen. Dit geldt alleen voor mensen die 's nachts al meer dan 6 uur geslapen hebben", zegt een van de onderzoekers. Voor mensen die minder dan 6 uur geslapen hebben, kan een powernap juist wel goed zijn.

Naar de huisarts

Het is niet duidelijk waarom de risico's op hartklachten toenemen bij te veel slaap. Het kan zo zijn dat mensen al bepaalde medische aandoeningen hebben waardoor ze juist zo lang slapen. Aan deze aandoeningen kunnen ze ook overlijden.

De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.