PvdA-fractieleider Wouter Bos zegt in een interview met de Telegraaf dat het kabinet alle burgers nog dit jaar 200 euro moet geven in de vorm van korting op de nominale ziektekostenpremie.

"Nederlanders hebben er recht op hun geld terug te krijgen" aldus Wouter Bos. Hij vindt dat burgers recht hebben op compensatie nu Nederland voldoet aan de Brusselse begrotingsregels. Een deel van de lastenverhogingen is niet nodig geweest. Bos vindt dat het kabinet eerlijk moet zijn en het geld moet teruggeven.

1,5 miljard euro terug in de portemonnee

Een kwart van de extra bezuinigingen van de afgelopen tijd wil de PvdA- leider teruggeven aan de burger. Dit komt neer op ongeveer 1,5 miljard euro. Hierdoor zou het niet veel langer duren voordat het begrotingstekort is weggewerkt. Dit jaar zou het tekort op 2,2 procent komen, in plaats van de twee procent die het kabinet wil, maar dat is nog ruim beneden de drie procent die Brussel als maximum heeft gesteld, onderstreept Bos. Daarna gaat het verder omlaag.

Compensatie middeninkomens

Een deel van het geld wat overblijft uit de schatkist wil Wouter Bos gebruiken om met name de middeninkomens te compenseren. Ook wil hij naast de 200 euro korting op de ziektekostenpremie, extra geld voor werkende gezinnen en voor de publieke sector. Volgens Bos levert de teruggave 20.000 banen op. Vanavond gaat TweeVandaag in gesprek met Wouter Bos zelf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.