NPO Radio 1 stopt na 70 jaar met de piepjes als tijdsein. Het 'Greenwich Time Signal', ook wel 'the pips' of dus gewoon 'de piepjes', werd gebruikt om precies aan te geven wanneer een nieuw uur begint. Vanaf 1948, het invoeren van de pips, werden zes pieptonen gebruikt, vanaf 1991 bleven er nog drie over. Nu heeft NPO Radio 1 besloten er helemaal mee te stoppen. Op het hele uur zal binnenkort een nieuwe tune te horen zijn.

"Veel radiozenders gebruiken de piepjes al niet meer", laat een NPO-woordvoerder aan de NOS weten. "In deze tijd heeft iedereen met horloges en mobiele telefoon de exacte tijd. Bovendien luisteren veel mensen digitaal of online waardoor er een vertraging optreedt."

Nieuwe tune houdt piepjes

De piepjes zullen worden vervangen door de volgende tune:

Zoals te horen is, zijn in het nieuwe uursignaal nog wel pieptonen in te horen, als een subtiele verwijzing naar de pips. De NPO hoopt dat het nieuwe signaal ook herkend zal worden als een soort tijdsein.

Reacties niet lovend

Vooralsnog zijn weinig positieve reacties op het besluit te vinden via sociale media. Veel mensen schrijven teleurgesteld over het verlies van de 'iconische' pips. 

Toch was er jaren geleden ook al ophef over het verdwijnen van de pieptonen, toen een besluit van de NOS. Dat ging uiteindelijk toch niet door. Nu lijkt het einde van de pips echter wel defintief te zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.