Wildplasser Geerte Piening moet alsnog 90 euro boete betalen voor plassen in de openbare ruimte. Dat oordeelde de rechter vandaag. Piening vocht de boete aan, die ze tweeënhalf jaar geleden opgelegd kreeg. Ze vindt hem seksistisch omdat er veel meer plasgelegenheden zijn voor mannen dan voor vrouwen.

Piening weet nog niet weet of ze de boete gaat betalen. Ze blijft zich in ieder geval inzetten voor meer openbare damestoiletten.

Geen gelegenheid voor dames om te plassen: dat hebben we eerder gehoord. In 1970 kwamen de Dolle Mina’s om dezelfde reden in actie. In Amsterdam werden plaskrullen afgezet met roze lint. De Dolle Mina’s wilde daarmee aandacht vragen voor het feit dat mannen overal konden plassen, terwijl vrouwen steeds het café in moesten of moesten betalen om ergens naar de WC te gaan. 

Symbolisch 

Ondanks dat zelfs de Dolle Mina’s zich met het vrouwelijk plassen bemoeid hebben, is er duidelijk nog niet veel veranderd. “We waren misschien meer van symbolische waarde”, vertelt Dunya Verwey in Radio EenVandaag, één van de oprichters van de feministische beweging. Wel vindt Verwey de actie van Piening fantastisch.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.