Wie pijn heeft neemt snel een paracetamol, ibuprofen of een diclofenac, maar weet vaak niet genoeg van het medicijn af. Daardoor kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). 

Paracetamol, Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Pijnstillers die zonder recept te koop zijn bij de drogist. Uit een peiling van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) blijkt dat de helft van de deelnemers pijnstillers slikt die ze zelf aan kunnen schaffen. 40 procent weet niet dat ontstekingsremmende pijnstillers ernstige bijwerkingen kunnen hebben en ongeveer de helft heeft niet voldoende kennis over het veilig gebruik van combinaties van pijnstillers. 

Bijwerkingen

Diclofenac kan maag-darmproblemen opleveren, zoals een maagbloeding. En het veelvuldig en langdurig van paracetamol kan juist hoofdpijn in de hand werken. Naast bijwerkingen zijn het ook de combinaties van medicijnen die onveilig kunnen zijn. Bij ruim 60 procent van de respondenten is niet bekend dat het onveilig is diclofenac samen met een bloedverdunner te gebruiken. 

Volgens het IVM en het CBD onderstrepen deze resultaten het belang van voorlichting en advies over pijnstillers. Advisering door de drogist is niet alleen nodig maar ook gewenst  geeft het overgrote deel van de respondenten aan. Het is een zorgelijk beeld vindt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. "Toch is het positief dat een groot deel van de deelnemers aan het onderzoek open staat voor advies."  

Alleen verkrijgbaar op recept

Huisarts Jos Bemmel is van mening dat de ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen en diclofenac niet zomaar te koop moeten kunnen zijn bij de drogist. "Het zijn geen ongevaarlijke middelen. Het is heel belangrijk om te weten welke medicijnen een patiënt nog meer gebruikt en of iemand bijvoorbeeld last heeft van lever- of nierproblemen," zegt Bemmel. "Een arts kan dit monitoren." 

Vooral ouderen vormen een risicogroep volgens de huisarts. Ook ziet Van Bemmel vaak dat patiënten zelf al veel pijnstilling gebruikt hebben voordat zij naar de dokter gaan. "De stap naar nog zwaardere pijnstillers kan dan sneller gemaakt worden. Terwijl dat is vaak niet nodig is." 

Advies

Het geven van goede informatie is een belangrijke voorwaarde voor de vrije verkrijgbaarheid van de medicijnen, vindt ruim 40% van de deelnemers van het onderzoek, dat hier is te vinden.