"Ik wil heel graag werken, maar door de tattoos op mijn gezicht word ik niet aangenomen. Had ik die tattoos maar nooit laten zetten", zegt de 22-jarige Mitchell.

Wat ooit begon als een lolletje, eindigt in veel spijt. "Op mijn zeventiende liep ik voor het eerst zelfverzekerd de tattooshop binnen. Ik wist precies wat ik wilde. Twee uur later stond ik weer buiten, met een ster in mijn nek getatoeëerd." Al snel volgen ook de tattoos op zijn wang en onder zijn oog. "Ik dacht niet na over de consequenties en heb ze gewoon laten zetten."

'Mijn moeder zei nog: doe het niet'

Mitchell wordt ouder en gaat solliciteren. "Toen begonnen de problemen. Ik werd wel uitgenodigd, maar na het gesprek werd ik al snel gebeld dat ik niet de geschikte kandidaat was." De reden? Zijn tattoos schrikken af en zijn niet representatief. "Op dat moment baal je. Het maakt me erg onzeker."

Nu heeft Mitchell spijt. Heel veel spijt. "Mijn moeder zei nog: doe het niet, maar ik heb niet geluisterd. Had ik die tattoos maar nooit laten zetten. Geen enkele." Ook voor jongeren die overwegen een tattoo te zetten heeft hij nog wel een boodschap. "Als je een tattoo wil, denk dan goed na wat je zet en op welke plek. Mijn advies: doe het helemaal niet."

Lees ook

Nog 2,5 jaar te gaan

Via een kennis hoort Mitchell van Stichting Spijt van Tattoo. Het doel van deze stichting is om jongeren bewust te maken van de nadelige effecten van een tattoo. Initiatiefnemer Andy Han verwijdert bij tien werkloze Rotterdammers kosteloos tatoeages. "Het laten verdwijnen van zichtbare tatoeages kan mensen helpen die geen baan kunnen krijgen en zich onzeker voelen doordat ze worden nagekeken", vertelt Han.

Mitchell herkent zich meteen in het verhaal van Stichting Spijt en geeft zich op. "Ook ik word aangekeken en kan moeilijk een baan vinden. Ik kan het niet betalen om de tattoos zelf te laten verwijderen, dus ik ben heel blij dat ik nu in het project van Stichting Spijt zit." Inmiddels heeft hij één behandeling achter de rug, maar het duurt nog 2,5 jaar voor zijn tattoos helemaal weg zijn. "Solliciteren doe ik pas weer als alle tattoos zijn verdwenen."

Mitchell heeft enorm veel spijt van zijn tattoos.
John Hendriks kwam niet door een sollicitatie door zijn opzichtige tatoeage. Hij laat hem nu verwijderen en vertelt erover bij Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.