Lolita is een elegante en meisjesachtige modesubcultuur die rond het jaar 2000 overwaaide van Japan naar Nederland. Veel meiden zien lolita als een manier om zich op een creatieve manier te uiten. Binnen de subcultuur bestaan er zelfs verschillende stijlen. De drie grootste stijlen zijn de sweet lolita, classic lolita en gothic lolita.

Sweet lolita

De sweet lolita wordt ook wel kote of ama lolita genoemd. Amai is het Japanse woord voor zoet. Veel jonge meiden beginnen als sweet lolita. Dat is de meest kinderlijke stijl binnen de lolita’s. Qua kleuren wordt er veel gebruik gemaakt van roze en pasteltinten. Ook zie je vaak vrolijke printjes op de kleding. Deze substijl is vaak geïnspireerd op sprookjes. 

Classic lolita 

Veel rustigere en meer volwassen meiden kiezen eerder voor de romantische stijl van de classic lolita. Vaak zie je bloemen en zachte kleuren terug in de kleding en accessoires. Boeken en kunst kunnen voorkomende in het decor. De nadruk binnen deze stijl ligt op elegantie en simpliciteit.

Gothic lolita 

Bij de gothic lolita's zie je vaak jurken in zwarte of rijke donkere kleuren. Andere kenmerken zijn dat de jurken klokvormig zijn, net boven de knie uitkomen en vaak gepofte mouwen hebben. De accessoires bestaan bijvoorbeeld uit kettingen met kruizen eraan. Ook de make-up is vaak donker, bijvoorbeeld met een smockey eye (een donkere ooglook) of donkere lippenstift.

Het kost vaak een paar uur voordat de lolita's helemaal aangekleed en gestyled zijn. Alle outfits bestaan uit heel wat onderdelen, namelijk: een jurk, een blouse, een (of meerdere) petticoats, kniekousen, panty’s of sokjes, hakken of ballerinaschoenen, hoofdaccessoires, (eventueel) een pruik en gepaste make-up.

Lees meer:

De regels

Harde regels zijn er niet bij het dragen van lolitakleding. Toch kleden lolita’s zich vaak helemaal bedekt. Ook hebben zij altijd een petticoat aan, zijn hun schouders bedekt, zie je geen decolleté en vaak ook geen blote benen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.