Anne Soldaat is muzikant, maar vindt het vervelend dat overal muziek is. "In de supermarkt, in reclames, er is altijd muziek. Ik wilde dat ik eraan kon ontkomen. Sommige mensen klagen over windmolens, ik klaag over akoestische vervuiling."

Onder sommige omstandigheden heeft Anne Soldaat (54) last van muziek. "Als je een gesprek wil voeren is het vervelend, ik kan me er niet door concentreren. Er zijn mensen die met keiharde muziek op huiswerk kunnen maken of de boekhouding kunnen doen, ik kan dat niet. Ik word helemaal geabsorbeerd door de muziek en kan bij wijze van spreken niet meer logisch denken."

Overprikkeling door muziek

Soldaat vindt het gegeven dat er overal muziek is vervelend, ondanks dat hij zelf muzikant is. Muziek is niet alleen aanwezig in de supermarkt, maar ook in restaurants, parkeergarages en kledingzaken. In laatstgenoemde winkels staat de muziek soms zo hard, dat je harder moet praten om je verstaanbaar te kunnen maken. Bij Soldaat zorgt dit voor overprikkeling. "Als ik muziek hoor, overrompelt dat me, ook als het slechte muziek is."

Lees ook

Soldaat luistert zelf wel naar muziek, maar is vooral met muziek maken bezig. "Ik luister weinig muziek, maar als ik muziek luister, dan vooral jaren zestig en zeventig. Als ik radio luister, is het praatradio. Daar kan ik aandachtig naar luisteren, omdat ik van verhalen hou en daar inspiratie uit haal voor mijn eigen werk."