Starters op de woningmarkt met een studieschuld komen lastig aan een hypotheek. Zelfs als ze al een deel van hun schuld hebben afgelost. Dat stelt Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO): "Dat komt doordat banken bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek kijken naar de oorspronkelijke studieschuld en niet naar de actuele schuld."

Econoom Martin Visser vindt het zorgelijk dat jongeren hiedoor moeilijker aan een hypotheek komen: "Als je een eigen huis koopt, dan los je af. Dat betekent dat je echt vermogen opbouwt met je huis. Dat schuift nu op. Mensen kunnen later aan een eigen huis beginnen, waardoor de vermogensopbouw ook later komt." Maar, geeft hij aan: "Tot voor kort kon je ook wel erg makkelijk geld lenen voor een huis, je kon misschien wel iets te gemakkelijk veel lenen. Dat daar paal en perk aan gesteld wordt is logisch. De vraag is of de hele woningmarkt daar wel genoeg op aangepast is, of de starter niet enorm tussen wal en schip valt."

Toch zijn de regels er niet om oud-studenten te pesten, vindt Visser: "Dat die studieschuld nu wat meeweegt in de hypotheek, lijkt me juist zeer in het belang van de ex-studenten zelf, want je wil jezelf niet overladen met schulden."

Maandelijkse vaste lasten

De Vereniging Eigen Huis, die mensen begeleidt bij het vinden van een koopwoning, plaatst enkele kanttekeningen bij het alarmerende persbericht van de ISO: "In de kern klopt het, maar in de praktijk vaak niet," aldus Hans André de la Porte.

De hoogte van de hypotheek wordt bepaald aan de hand van iemands maandelijkse vaste lasten. Het gaat dus om het bedrag dat iemand per maand moet aflossen, en dat bedrag is berekend op basis van de oorspronkelijke studieschuld. "Maar als iemand duizend euro of meer extra aflost, dan hoef je in de resterende maanden minder af te betalen. De banken houden daar rekening mee, dus de hypotheek valt dan lager uit," vertelt De la Porte.

'Verplicht banken rekening te houden met actuele studieschuld'

Daarnaast doen banken aan maatwerk als mensen nog maar enkele jaren hoeven af te lossen: "Als mensen bijvoorbeeld nog twee jaar te gaan hebben, dan onderzoeken wij of mensen de wat hogere maandlasten in de eerste vierentwintig maanden aan kunnen. Is dat het geval, dan rekenen wij een lagere hypotheek," zegt Kitty de Heiden van de ABN AMRO.

Tom van den Brink van het ISO onderkent dat banken dat inderdaad vrijwillig kunnnen doen. "Ze zijn alleen niet verplicht de hypotheek te verlagen na extra aflossingen. Wij pleiten voor aangepaste regelgeving, waarbij banken wel verplicht worden rekening te houden met de actuele studieschuld."