Succesvolle bedrijven zoals Thuisbezorgd.nl en Ticketswap zijn ooit begonnen als studentenonderneming. Volgens hogescholen en universiteiten is er een groeiende groep studenten die een onderneming begint.

Frisse blik 

“We zien al jaren een verschuiving van studenten die afstuderen en - heel traditioneel - een baan nemen, naar studenten die tijdens of na hun studie als zzp’er aan de slag gaan,’’ zegt Ingrid Wakkee, lector ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. En daar spelen onderwijsinstellingen op in. Want studerende ondernemers, daar willen ze er meer van: “studenten hebben een frisse blik en komen met nieuwe, innoverende ideeën.”   

Studievertraging

Toch is Wakkee niet alleen maar positief over de trend. “Ervaring is ook heel belangrijk als je succesvol wil zijn als ondernemer. En we zien ook dat studenten wel eens studievertraging oplopen." Toch zegt Wakkee in de meeste gevallen: "gewoon doen. Studenten hebben weinig te verliezen. Ze hebben geen hypotheek of gezin waar ze voor moeten zorgen. Nu kunnen ze nog volop experimenteren.” Ze heeft alleen weinig zicht op de manier waarop studenten hun bedrijf financieren. "We raden studenten wel aan om langzaam te groeien. Deeltijd-ondernemen is heel populair.''

SCISport

Giels Brouwers richtte tijdens zijn studie samen met een vriend het bedrijf SCISports (Science Sports) op. Ze helpen wereldwijd (professionele) voetbalclubs met transfers, op basis van data die ze verzamelen over spelers. Brouwers financierde de eerste stappen van het bedrijf met een lening bij DUO. “Het gaat eigenlijk heel erg goed. Sinds deze zomer hebben we meer dan vijftig man aan het werk. De afgelopen twee jaar is het echt vrij hard gegaan. We zijn door de Europese Unie uitgeroepen tot één van de bedrijven die meer dan een miljard waard kunnen worden. Daarnaast zijn we het snelst groeiende analytics-bedrijf ter wereld.”  

Incubators

Veel hogescholen en universiteiten richten zogenoemde 'incubators' op, broedplaatsen voor hun studenten die een onderneming willen beginnen. De Hogeschool van Amsterdam gaat in de toekomst zo'n broedplaats openen, in Utrecht bestaat al zo een. Verslaggever Maikel Coomans ging langs bij StudentsInc. Een incubator, gefinancierd door de Hogeschool Utrecht. Hier kunnen studenten van 27 bedrijven gratis werken voor hun bedrijf. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.