In de weekeinden voor kerst en Oud en Nieuw piekt het aantal verkeersongelukken waarbij alcohol een rol speelt. Rond de jaarwisseling zijn er zo'n 30 procent meer alcoholgerelateerde verkeersongelukken en in het weekeinde voor kerst ligt het percentage ruim 20 procent hoger dan in andere weekends.

Dat blijkt uit een analyse van de politie in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars . Op 31 december en 1 januari samen komt dat neer op gemiddeld negentig ongevallen waarbij alcohol in het spel is. Bij vijftien daarvan vallen er ernstig gewonden of doden.

Middernacht

De meeste ongelukken gebeuren in de vroege ochtend, tussen 04.00 en 09.00 uur. De ongelukken rond kerst gebeuren volgens het onderzoek vaak iets na middernacht. Op vrijdag, zaterdag en zondag voor kerst zijn het gemiddeld per dag 42 ongevallen, waarbij dertien gewonden of doden vallen.

Uit de analyse blijkt dat mannen veel vaker alcohol gerelateerde verkeersongelukken veroorzaken dan vrouwen (ongeveer 80 tegen 30 procent). De meeste van die ongevallen zijn eenzijdige aanrijdingen.

Controle

De politie kondigt aan dat er strenger gecontroleerd wordt. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) donderdag. De politie kondigt aan dat de pakkans rond de feestdagen hoger zal zijn. De alcoholfuik die lang op dezelfde plek staat, maakt plaats voor meerdere 'vliegende brigades'.

“We gaan rond de feestdagen meer controleren dan gewoonlijk. Bij controles op alcohol zit daar geen enkele rem op en is de pakkans hoger”, aldus Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider verkeer van de Nationale Politie tegen de krant.