Zwangere vrouwen die moeten bevallen in het ziekenhuis van Emmen kunnen daar vanaf maandag voorlopig niet meer terecht vanwege een tekort aan artsen. De situatie in Emmen lijkt symbool te staan voor een groter probleem. Zo werd er eerder al gewaarschuwd voor een artsentekort in de regio.

Volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er zeker 225 artsen nodig in het noorden en oosten van Nederland, en dat terwijl er maar 110 artsen van de opleidingen afkomen in de komende vier jaar. Specialisten worden voornamelijk opgeleid in de randstad en het blijkt lastig om ze na het afronden van die opleiding daar ook weer weg te krijgen. Dit probleem lijkt nu steeds nijpender te worden. 

Kinderafdeling gedwongen gesloten

In het Scheper ziekenhuis in Emmen zijn de kinder- en kraamafdeling per ingang van maandag gedwongen gesloten wegens een tekort aan artsen. De afdelingen blijven dicht voor onbepaalde tijd. Dat betekent voor vrouwen die gaan bevallen dat ze uit moeten wijken naar andere ziekenhuizen in de regio, bijvoorbeeld Hoogeveen of Stadskanaal. Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel doet een dringende oproep aan kinderartsen die in Emmen aan de slag willen om zich te melden. Op dit moment wordt contact gezocht met ziekenhuizen in heel Nederland met een kinderafdeling, met de vraag of zij misschien voor een paar maanden kinderartsen kunnen uitlenen aan het Scheper Ziekenhuis Emmen zodat de afdeling weer open kan. 

De gemeente Emmen en de lokale politiek hebben inmiddels hun zorgen uitgesproken. Ze zijn bang dat goede en bereikbare zorg voor de inwoners van hun gemeente in het geding komt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.