Naar aanleiding van de verschrikkelijke moord bij het jongerencentrum op Wittenburg in Amsterdam sprak misdaadjournalist Mick van Wely in de Nieuws BV over straffen die doorgaans worden opgelegd voor wapenbezit. Die zouden volgens hem minimaal zijn.

Hij vertelde dat veroordeelde wapenbezitters vaak voorwaardelijke straffen krijgen. “De straffen zijn hier minimaal: 240 uur dienstverlening, of een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Gewone of automatische vuurwapens?

Volgens strafadvocaat Bart Swier, die in zijn praktijk geregeld verdachten bijstaat die beschuldigd worden van wapenbezit, leggen rechters wel onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op. Voor het bezit van gewone vuurwapens krijg je drie maanden gevangenisstraf en als je een automatische wapen hebt, kun je negen maanden gevangenisstraf krijgen.

Rechter Michiel de Ridder bevestigt de lezing van Swier. "Rechters hebben oriëntatiepunten. Het hebben van een pistool leidt tot 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Deze straf wordt verzwaard wanneer dit wapen in uitgaansgelegenheid wordt aangetroffen, of wanneer het geladen is of als er een demper op zit." 

Taakstraf na wapenbezit 

Dat rechters kunnen wel een eigen afweging maken. Zo stond advocaat Swier een cliënt bij die een taakstraf kreeg. Swier: "Mijn cliënt, een meisje van 17, komt 's avonds laat bij haar vriendje in Amsterdam-Noord. Als ze in bed ligt vallen haar twee wapens op. Ze wil er niets mee te maken hebben, maar verlaat niet direct het pand, mede omdat ze 's nachts niet de straat op wil. De rechter snapt die afweging, en legt haar een taakstraf op." 

Wij beoordelen de uitspraak van crime-journalist Mick van Wely als fictie. Hij stelt dat het een taakstraf de norm is bij wapenbezit, waar dit juist de uitzondering is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.