Opluchting deze week voor mensen die aanhikken tegen hun oude dag: de pensioenleeftijd gaat minder hard omhoog. Maar voor steeds meer mensen is juist stóppen met werken een absolute gruwel. Bloemenkweker Koos Wubben: "Orchideeën houden je zo jong."

Hij heeft het van geen vreemde, orchideeënkweker Koos Wubben (85). Zijn vader en grootvader verklaarden hun liefde al aan het botanische plantje. "Ik ben tussen de bloemen geboren. Ik doe niets liever dan de hele dag die plantjes verpotten."

En dat doet hij inmiddels al meer dan 60 jaar lang, 7 dagen per week op zijn kwekerij in Hollandsche Rading. En bepaald niet onsuccesvol. "Ik vind de kleine bloemetjes het leukste. Op Franse tentoonstellingen win ik ook bijna altijd de eerste prijs in de categorie 'mooiste miniatuur', dat is natuurlijk heel eervol."

'Ik laat mijn bloemen niet in de steek'

Stoppen of zelfs maar iets rustiger aan doen, de opgewekte kweker moet er niet aan denken. "Ik zou mijn bloemen niet zomaar opgeven. Die orchideeën houden je zo jong. Het geeft een enorm gevoel van ontspanning, dat is wat groen met je doet."

Voor het geld doet Wubben het overigens niet, want rijk wordt hij er bepaald niet van. "Ik moet bijvoorbeeld de gasrekening van mijn AOW betalen, gedeeltelijk dan. Dus het is zeker geen vetpot."

Steeds meer mensen werken door na pensioen

Het voorbeeld van de bloemenkweker staat niet op zich. Waren in 2003 nog 63.000 mensen tussen de 65 en 75 jaar actief, in 2018 waren dat er al 231.000. Bijna vier keer zoveel mensen dus die besluiten om door te werken na hun pensioen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens Peter van der Wel (69), futuroloog en econoom is dit een trend die zich alleen maar door gaat zetten. Doorwerken na het pensioen wordt de norm. "Het is echt een mythe dat mensen het fijn vinden om helemaal niets meer te doen na hun pensioen. Actief blijven houdt ook je brein gezond."

Peter van der Wel (69), futuroloog en econoom
Bron: EenVandaag
Futuroloog en econoom Peter van der Wel.

'Langzamer stijgen AOW leeftijd heel gek'

Van der Wel heeft daarom maar weinig op met het pensioenakkoord dat deze week gesloten is. Eén van de belangrijkste wapenfeiten in dit akkoord is dat de AOW leeftijd minder hard omhoog gaat en eigenlijk losgekoppeld wordt van de stijgende levensverwachting. Een uitdrukkelijke wens van de vakbonden.

"We worden met z'n allen steeds ouder, maar ook steeds gezonder oud. En steeds weer blijkt dat we alleen maar nog veel langer leven en de verwachtingen naar boven moeten worden bijgesteld. Dus nu op de rem trappen en de AOW leeftijd minder hard laten stijgen is eigenlijk heel gek."

Het is echt een mythe dat mensen het fijn vinden om helemaal niets meer te doen na hun pensioen. Actief blijven houdt ook je brein gezond.

Meerdere beroepen in mensenleven

Wel denkt de econoom dat we het arbeidssysteem hiervoor flink op de schop moeten gooien. "Het is een idiote gedachte dat een mens maar voor één baan gemaakt is. Waarom moet iemand bijvoorbeeld zijn hele leven lang slager zijn?"

"Het zou mooi zijn als mensen de mogelijkheid krijgen om een tweede rondje te maken. Zo kunnen mensen hun droom of missie op latere leeftijd nog waarmaken en houden ze ook plezier in hun werk."

'Jongeren moeten niet zo zeuren'

Ook orchideeënkweker Wubben snapt maar weinig van alle heisa over die AOW leeftijd. Wubben begrijpt niet dat zoveel jongeren nu al opzien tegen het feit dat ze door moeten werken tot hun 67ste.

"Die zien het leven verkeerd. Tegenwoordig zijn de kansen veel groter dan in mijn jonge tijd. Je hebt het zelf gekozen, dan had je beter moeten leren als je een ander beroep had willen doen. En niet alsmaar op die telefoon zitten."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.