“Ik heb het nog niet meegemaakt dat medewerkers hier hun pensioen halen.” Dat zegt Louise van Setten, teamcoach bij verpleeghuis IJsselheem in Kampen. Van stratenmakers en stukadoors weten we allemaal dat het zware beroepen zijn. Onbekender is dat de zorgsector het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Dat de pensioenleeftijd stijgt is niet voor niks een grote zorg voor de branche.

EenVandaag volgt twee jonge vrouwen die werken bij IJsselheem. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze het werk volhouden tot misschien wel langer dan hun 67e. In het werk moeten ze vaak mensen tillen, maar ook het emotionele aspect telt mee. In IJsselheem maakt het personeel op wekelijkse basis mee dat mensen overlijden. 

Pensioenuitvoerder voor de zorg PGGM ziet de vergrijzing van de samenleving terug op de vloer. Het personeelsbestand is ouder. De noodzaak om na te denken over hoe deze groep hun AOW kan halen wordt daarom steeds nijpender.

In de uitzending uiten teamcoach Louise van Setten, Anneke van de Westelaken van PGGM, medewerkers en hr-adviseur bij IJsselheem hun zorgen.