High-tea'en, mediteren, golfen en wandelen: al deze evenementen met alpaca's zijn razend populair. De hype rond de lama-achtige heeft nu een nieuw hoofdstuk bereikt. Honderden mensen waren in het dorp Leimuiden getuige van het trouwen van twee alpaca's. Stichting Dier en Recht is bezorgd. "Alpaca's gaan gebukt onder heel veel stress door al die menselijke aandacht," stelt dierenarts Frederieke Schouten van de stichting. 

Met name wandeltochten met alpaca's zijn de laatste jaren enorm populair in Nederland. Volgens de Alpaca Association Benelux staan er duizenden mensen op wachtlijsten om een uurtje met het wollige zoogdier te lopen. Maar volgens Dier en Recht moet er een einde komen aan deze populaire bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten: "Alpaca's houden er niet van om uit de kudde verwijderd te worden, en ook niet om veel geknuffeld te worden," zegt Schouten.

Teveel menselijke aandacht kan leiden tot fysieke ongemakken bij het dier: "Er zijn veel evenementen waarbij alpaca's een halsband om krijgen en verplicht rondjes moeten lopen. Soms zelfs meerdere keren per dag. De ene alpaca is er beter tegen bestand dan de ander, maar een groot deel van deze dieren raakt hierdoor gestrest. Veel alpaca's hebben dan ook maagzweren.

Stop high-tea'en met alpaca's

Bewustwording is belangrijk, volgens Schouten: "Het is goed dat we mensen laten kennis maken met de alpaca. Het moet alleen wel op een manier dat de alpaca daar ook zelf voor kiest. We moeten ze niet verplichten steeds rondjes, waarbij ze steeds worden blootgesteld aan verschillende mensen. Dit geeft een verkeerd signaal af, want dit is niet een natuurlijke manier om met dieren om te gaan."

De dierenarts pleit voor een verregaande maatregel: "Evenementen waarbij alpaca's worden verplicht om met mensen te lopen of te high-tea'en, dat moet stoppen." Een bezoekje aan de dieren op de kinderboerderij vindt de stichting geen probleem: "Dan kunnen de alpaca's zelf beslissen of ze de mensen opzoeken of niet."

'Ze vinden het juist leuk'

Alpacaboer Willem-Matthijs van der Aa vindt het voorstel van stichting Dier en Recht te ver gaan: "Alpaca's vinden wandelingen heel leuk. Wij hebben geen enkel signaal dat ze er gestresst door raken." Van der Aa geeft aan juist erg goed op het welzijn van de alpaca's te letten. "Zodra wij merken dat ze eronder gebukt gaan dan stoppen wij ermee. De zorg voor de alpacas is onze eerste prioriteit."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.