In de aanloop naar de provinciale verkiezingen trekt EenVandaag met een stemhokje de provincie in. Vandaag zijn we in Gelderland, waar de bewoners zich druk maken om glasvezel. Of eigenlijk het ontbreken ervan. Want veel huishoudens in het buitengebied van Gelderland hebben in dit digitale tijdperk nog geen of slecht werkend internet.

Webpagina’s laden traag, waardoor kinderen nauwelijks online aan hun huiswerk kunnen werken. Het versturen van een mail met 7 MB kost sommigen drie minuten en thuiswerken ‘in the cloud’ is op veel plekken onmogelijk. 

Voor de grote dorpen in de Achterhoek leent de provincie ongeveer 32 miljoen euro uit voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk, om verdere krimp van dit gebied tegen te gaan.  Maar bijna 10% van de Gelderse huishoudens blijft zonder hulp van de provincie de komende jaren slecht internet houden. De bewoners die buiten de boot vallen zijn woest. 

Als de provincie in alle buitengebieden in Gelderland glasvezel wil aanleggen, zal dat ongeveer 100 tot 150 miljoen gaan kosten. Bijna alle politieke partijen zeggen nu toe deze investering te willen gaan doen, maar veel inwoners zijn er niet gerust op dat deze belofte ook na de verkiezingen wordt nagekomen.