Uit het niets duiken opeens op elk schoolplein de 'squishies' op. Deze meest recente rage is een soort stressballetje dat in allerlei soorten en maten te krijgen is: van kleine watermeloenen tot vrolijke Japanse poppetjes. 

Sommige van de squishies hebben ook een zoete geur, zoals aardbei en andere fruitsoorten. Maar de belangrijkste aantrekkingskracht van de poppetjes is dat ze enorm schattig zijn. En dat vinden kinderen fantastisch. Video's waarin YouTubers verschillende squishies laten zien en erin knijpen, worden duizenden tot miljoenen keren bekeken.

Flippo's: de squishy van toen

Kinderrages zijn van alle tijden. In de jaren vijftig had je de hoelahoep, in de jaren zestig de skippybal, in de jaren zeventig kliklakballen, maar de rage die elke schoolpleinhype overtrof waren toch wel de flippo’s uit de jaren negentig. De ronde plastic schijfjes met vrolijke prints met daarop figuurtjes uit de Looney Tunes zaten in zakken chips. '"Kinderen konden ze verzamelen en ze verzonnen er vervolgens zelf spelletjes mee." Voor 'flippokoning' Hans Zandvliet, de bedenker van de hype, kwam de populariteit als een grote verrassing. "Ik had dit nooit verwacht."

Niet alleen in Nederland was het een grote schoolpleinhype. De flippo ging de hele wereld over. "In totaliteit hebben we wereldwijd meer dan 300 miljard van die schijfjes geproduceerd",aldus Zandvliet.

'Net Dagobert Duck'

Zandvliet verdiende veel geld dankzij de flippo's en kocht een grote villa. Hij mocht Willem-Alexander zijn buurman noemen en kon letterlijk zwemmen in zijn gigantische kluis vol met flippo's. "Al liet ik dat graag aan mijn kinderen over. Maar ik voelde me wel net Dagobert Duck."

Na de flippo probeerde Zandvliet een nieuwe rage te realiseren: de 3D-knikker. 'Dat project heeft me veel bloed, zweet en tranen gekost.' In 2014 werd de knikker geïntroduceerd, maar het werd een flop. "Ik kreeg allerlei problemen en ook mijn gezondheid hielp niet mee", aldus de ondernemer.

Graag zou hij de flippo herintroduceren. "De mensen die met de flippo zijn opgegroeid, hebben nu zelf kinderen. Dus een herintroductie van de flippo zou heel goed kunnen", meent Zandvliet. Dit keer zou hij ze allen niet in zakken chips doen. "Dat is niet meer van deze tijd. Ik zou ze nu in pakjes tomaten stoppen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.