Altijd al een vakantiehuis willen hebben? Misschien is het geluk aan je zijde en win je er eentje! Voetbalvereniging VV Eenrum uit Groningen organiseert een loterij waarbij een vakantiehuis wordt verloot. En win je deze niet, niet getreurd, dan maak je ook nog kans op een auto of een vakantie naar Griekenland.

Sportclubs zijn op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. Het is het gevolg van de vaak slechte financiële positie van verenigingen. Door minder leden en sponsoren die zich terugtrekken moeten clubs ergens anders hun geld vandaan halen. Het idee voor een verloting komt van drie jeugdcommissieleden. Er is geld nodig om het clubhuis en de velden op te knappen en dus zochten ze naar een manier om dat op te halen. “We hebben in het geheim alles voorbereid omdat we alles goed juridisch geregeld wilden hebben. Dat is gelukt en vrijdag 20 april start de verkoop van de loten!"

Nieuw huis van voetbalvereniging

In Eenrum zijn ze niet de eerste die deze hoofdprijs verloten. Voetvalverenging Ouwe Syl uit Friesland heeft vorig jaar ook een huis verloot om geld op te halen voor de club. Sanne Verhoef uit Arnhem was de gelukkige, met lotnummer 5140 werd zij de nieuwe eigenaar van een woning in Ouwe Syl. "Ik kwam net onder de douche vandaan en zat nog met natte haren op de bank, toen ik hoorde dat ik gewonnen had. Een avond om nooit te vergeten”, zegt Verhoef die inmiddels is verhuisd naar haar gewonnen huis.

Voorzitter Natascha van der Leen van Ouwe Syl: “We zijn een kleine vereniging met weinig sponsors en dus inkomsten, maar we hadden wel een nieuw veld nodig. Dankzij de loterij hebben we 380.000 euro opgehaald.”

Financiële problemen voor drie op de tien clubs

Remco Hoekman van het Mulier Instituut doet onderzoek naar de financiële positie van sportverenigingen. “Gemeentelijke bijdragen nemen af en clubs hebben problemen met het binnenhalen van sponsorgelden. Het is nog even afwachten of de economisch groei doorzet, maar ondertussen moet het veld wel gewoon betaald worden.”

De meeste recente cijfers over de financiën van sportclubs zijn uit 2016. Daaruit blijkt dat drie op de tien verenigingen grote financiële problemen hebben. De belangrijkste oorzaken zijn teruglopende sponsorgelden, minder subsidie van de gemeente en stijgende kosten van de accommodatie. Ook zorgt krimp en dus minder aanwas van leden, voor minder inkomsten. Daar hebben ze in Eenrum ook mee te maken. “Er zijn steeds minder kinderen dus het is belangrijk dat je aantrekkelijk blijft als club anders gaan ze ergens anders heen”, aldus Stuurwold.

Als er genoeg loten verkocht worden, weet voetbalvereniging VV Eenrum wel wat ze met het extra geld gaan doen. “Een kunstgrasveld en een digitale voetbalmuur waar je allerlei spelletjes kunt spelen staan hoog op ons lijstje.” Morgen begint de lotenverkoop en voor 98 euro per lot maak je kans op het vakantiehuis in Lauwersoog. Ondertussen geniet Sanne Verhoef van haar nieuwe huis in Friesland. “De loterij heeft mijn leven in positieve zin op zijn kop gezet!”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.