Telstar-voetballer Jordie van der Laan is door zijn club ontslagen, omdat hij zich ziek meldde terwijl hij naar de Champions League-wedstrijd van Ajax ging. En het is niet voor het eerst dat een Telstar-voetballer 'schoolziek' is.

John Weijers voetbalt in 1985 bij Telstar, maar is ook een enorme schaatsfanaat. Toen voor het eerst in 22 jaar weer een Elfstedentocht werd aangekondigd, twijfelde hij dan ook geen moment. Die zou hij rijden.

Trainen in de pauze van het werk

Weijers kon gelukkig genoeg trainingsuren op het ijs maken. "In de pauze van het werk trainde ik op de Leidsevaart of het Spaarne. Maar omdat dat te weinig was, ging ik soms ook 's nachts. In je uppie op dat ijs, prachtig joh", vertelt Weijers.

Maar na een verzoek bij trainer Fred André kreeg hij nul op rekest. De club dreigde Weijers' contract te verscheuren als hij toch de Elfstedentocht zou rijden. "We spelen voor 70 procent van het minimumloon, zonder premies. Dat geeft niet, ik vind het leuk, maar dreig dan niet met het verscheuren van een contract", protesteerde Weijers.

'Het was een feestje'

Weijers liet zich niet zo makkelijk tegenhouden. Eigenwijs als hij was besloot hij de dag voor de Elfstedentocht naar Friesland te gaan om te logeren bij Cambuur-voetballer Gerrie Schouwenaar. Slapen deed hij overigens niet, vertelt Weijers. "De adrenaline hield me de hele nacht wakker."

Lees ook

De ochtend erop, iets na zevenen, trekt Weijers de stoute schaatsen aan en begint met duizenden anderen aan de tocht. "Het was een feestje", vertelt hij. "Ik had een soort balletschoentjes mee, zodat ik na een paar uur even van de schaatsen kon stappen. Even dribbelen, wat krenten eten, een sigaretje roken en weer door." Veertien uur en negen minuten later finisht de Noord-Hollander, die de hele tocht in een Telstar-shirt schaatste.

De dag erna op het trainingsveld

Lang hoeft Telstar zijn middenvelder niet te missen. Een dag na de Elfstedentocht staat Weijers alweer op het trainingsveld. Maar het mag niet baten, de voetbalclub is onverbiddelijk.

In eerste instantie wordt Weijers nog teruggezet naar het tweede elftal, maar een dag later wordt hij op non-actief gesteld. Een ontslag volgt. Weijers schrijft een publieke afscheidsbrief aan alle supporters. Die begint met: 'Persoonlijk houd ik er niet zo van om ontslagen te worden'.

Niet alleen maar pech

En nu is er weer een Telstar-voetballer ontslagen. Jordie van der Laan liet vandaag nog wel van zich horen. Hij liet weten ook de return van Ajax tegen Tottenham Hotspur in Amsterdam bij te zullen wonen in het stadion.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.