Jongerenafdelingen van politieke partijen zijn het wel vaker oneens met hun moederpartij, maar het conflict tussen het SP-bestuur en de jongeren van Rood is wel heel uitzonderlijk. Oud-Kamerlid Eric Smaling doet een oproep tot verzoening.

De SP heeft 6 leden geschorst die volgens de partij lid zijn van het Communistisch Platform of het Marxistisch Forum. Partijsecretaris Arnout Hoekstra noemde hen 'geradicaliseerde zolderkamercommunisten' die de bevolking willen bewapenen om een burgeroorlog te kunnen voeren.

Escalatie

De geroyeerde leden zeggen dat ze een andere partijkoers willen. Het bestuur zou hen beschouwen als het brein achter de verklaring van jongerenorganisatie Rood die tegen regeringsdeelname van de SP is.

De situatie is geëscaleerd nadat twee van de geroyeerde leden afgelopen weekend in het bestuur van Rood werden gekozen. Een van hen, Olaf Kemerink, is de nieuwe voorzitter. Het SP-bestuur verbrak daarna de contacten met Rood en stopte de financiering.

Familieruzie

Eric Smaling, voormalig Tweede Kamerlid en nu voorzitter van de SP-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland, startte een petitie met een oproep tot verzoening. Die is inmiddels door meer dan 500 mensen ondertekend, onder wie gemeenteraadsleden en Provinciale Staten-leden.

Smaling: "We zijn een oproep gestart om mensen op te roepen tot wijsheid en verzoening. Ik denk dat we gewoon een familieruzie hebben en dat we de opdracht hebben om die te beslechten."

Revolutie

Smaling kan wel begrip opbrengen voor de 'jeugdigheid en het engagement' van de jongeren. Rood wil niet meer alleen acties doen die aansluiten bij wat de partij als geheel graag doet.

"Er is wat meer behoefte aan verdieping in allerlei linkse theorieën, die soms wel oud zijn, maar misschien afgestoft toch nog wel de revolutie tot stand kunnen brengen die wij graag beogen."

Er signaleren ook wel teksten die aanleiding geven tot zorg

Teksten over bewapening

Maar het voormalige Kamerlid heeft ook een waarschuwing aan het adres van de jongeren. "Er circuleren ook wel teksten die aanleiding geven tot zorg." Smaling doelt op geluiden over bewapening, maar ook op een uitspraak waarin een vergelijking werd gemaakt met Chili, waar in 1973 de socialistische Salvador Allende president werd.

"Als eenmaal een socialistisch bewind is ontstaan dan nemen de kapitalisten de wapens op om die weer te ondermijnen. Met dat soort voorbeelden worden theorieën gebouwd wat je zou moeten doen voor het geval zich hier zoiets zou voordoen. Dat is allemaal buitengewoon hypothetisch."

Daarom heeft Smaling ook wel begrip voor het partijbestuur. "De zorgen over die teksten over bewapening kan ik me wel voorstellen. En als ze zien dat er allemaal schimmige clubjes ontstaan, gelieerd aan Rood, waarvan je niet kunt zien wat die mensen beogen, dan snap ik wel dat je wel wilt weten hoe het zit."

Zelfverklaarde vredesduif

Vanavond is er een extra partijraad waar het bestuur zich moet verantwoorden over de ontstane situatie. Smaling hoopt dat er besloten wordt tot het instellen van een commissie die moet onderzoeken hoe Rood zich heeft ontwikkeld en hoe het zit met de vermeende communistische elementen in de jongerenorganisatie.

"Ik ben een zelfverklaarde vredesduif, maar of dat ook zo uitpakt zal moeten blijken. Er moet een commissie met een breed mandaat komen, dus dat moet niet beknot worden door allerlei royementen. Samen weer vooruit, het liefst voor het eind van het jaar."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.