Je speeksel gebruiken om je toekomst te voorspellen, kan dat? Een DNA-test kan namelijk je carrière succes voorspellen, zo schreef de Telegraaf vanochtend. Of dat echt zo is controleert Emile Vaessen in Feit of Fictie.

Speekseltest

Het begon allemaal met het bedrijf Braincompass. Het Rotterdamse bedrijf biedt speekseltesten aan die je persoonlijkheidskenmerken weergeven. Dit inzicht kun je dan weer gebruiken voor je carrière. “Een DNA test geeft inzicht in je eigen fabrieksinstellingen.” Vertelt Loek Worm van het bedrijf aan de telefoon. Wel geven ze zelf al een kanttekening bij de kop van de Telegraaf: “De speekseltest an sich zal niet helpen bij het voorspellen van succes, maar het meenemen [van dit inzicht] bij het totaalzicht van nature en nurture helpt wel omdat het het fundament weergeeft van waaruit je talentontwikkeling begon.”

DNA en persoonlijkheid

Maar aan een simpele DNA test kun je nog niet je persoonlijkheid afleiden vertelde Dorret Boomsma, biologisch psycholoog aan de telefoon. Zij doet zelf onderzoek naar gedragsgenetica. “Net zo goed als je van een roker niet kan zeggen dat hij longkanker gaat krijgen, kun je op grond van DNA informatie niet zeggen wat het karakter van iemand zal zijn.“ Het is namelijk heel moeilijk om karaktereigenschappen te meten. Dat komt, volgens Boomsma, omdat er uit onderzoek is gebleken dat er honderden, duizenden, misschien wel tienduizenden DNA varianten betrokken zijn bij karakter en persoonlijkheidseigenschappen. Die zou je dus állemaal moeten meten en dat kan niet met één simpele DNA test. “Op dit moment kan je dat nog steeds beter doen met een goeie persoonlijkheidstest waarbij mensen vragen beantwoorden, dan met een DNA test.”

Maar heeft karakter überhaupt invloed op je carrière? Ook dat valt te betwisten vertelde Alexander Waringa van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). “Er zijn weinig elementen die heel voorspellend zijn voor het succes van mensen in een bepaalde carrière.”  Wat Waringa moeilijk vindt is het feit dat mensen steeds meer in hokjes worden geplaatst. Wat hem betreft is de mens meer dat zijn DNA. “Met scholing en begeleiding kunnen mensen heel veel bereiken.”

Feit of Fictie

Een DNA-test kan niet het succes van je carrière voorspellen zoals de Telegraaf doet denken. Dat blijkt uit de antwoorden van Boomsma en de NOBCO. De stelling is fictie.