De noodtoestand, al meer dan 10.000 arrestaties en mogelijk het herinvoeren van de doodstraf: de situatie in Turkije staat op scherp sinds de mislukte staatsgreep van vorige week vrijdag.

De situatie daar heeft grote impact op de Turkse gemeenschap in Nederland, die bestaat uit zo’n half miljoen mensen. Onderling is er veel verdeeldheid. Aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan staan lijnrecht tegenover de Gülen-beweging. In Rotterdam zijn zelfs ruiten van Gülen-verenigingen ingegooid en een raadslid van Turkse afkomst is bedreigd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb riep de Turkse gemeenschap op tot kalmte.

Hoe voelbaar is de spanning op straat? EenVandaag gaat langs in de Zwart Janstraat in Rotterdam, waar veel Turkse ondernemers zijn gevestigd. In de studio een gesprek met oud-Turkije correspondent Jessica Maas.

Ook kijken we naar de situatie in Turkije. Daar werd de Nederlandse journalist Michel Spekkers de laatste 24 uur al drie keer verhoord.

Terugkijken: Gülen-aanhangers in Nederland bedreigd

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.