Het is het jaar van de waarheid voor de pulsvisserij. In de komende weken valt in Brussel een besluit of pulsvissen al dan niet verboden wordt. Het lot van de Nederlandse pulsvissers is in handen van de politiek. Ze houden hun hart vast.

Al sinds 2010 wordt er in Nederland tong en schol gevangen met de pulstechniek, waarbij vissen van de bodem opgeschrikt worden met kleine stroomstootjes. Ze zijn daardoor makkelijker te vangen. Tot tevredenheid van Nederland, maar sommige landen in Europa zien liever dat de techniek verboden wordt. Dat is een strop voor de Nederlandse vloot.

Ruim tachtig pulsvissers

Op zich is het nu al duidelijk: pulsvissen mag niet. Maar ruim tachtig Nederlandse vissers (dat is bijna 40 procent van de sector) mochten het de afgelopen jaren wel, omdat ze een ontheffing hadden voor wetenschappelijk onderzoek. Die ontheffing loopt voor een deel van de vissers nu af.

De techniek blijkt een succes: vissen met puls levert hogere rendementen op. "Een kotter die vist met puls, gebruikt 50 procent minder brandstof. Dat brengt ook CO2-reductie met zich mee", zegt Arie Mol, dataspecialist visserij bij Wageningen Economic Research. Economisch aantrekkelijk dus, maar ook voor dier en milieu heeft de techniek voordelen zegt Mol: "Vissers kunnen selectiever vissen, dus er ontstaat minder bodemberoering en minder bijvangst aan boord."

Visser Peter Tanis (26) toont aan boord van zijn schip hoe het pulsvissen in zijn werk gaat. Hij is bang dat deze manier van vissen verboden wordt, waardoor het voortzetten van zijn familiebedrijf in gevaar komt.

Als het echt verboden wordt, begaan we een grote stommiteit.

Soms heb ik het gevoel dat er een debat is tussen de dove en de blinde.

Tv-reportage: pulsvissers rekenen op compromis Brussel

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.