De SP wil dat er definitief een einde komt aan de zogenaamde wachtgeldregeling voor oud-politici. Dit is een jarenlange uitkering waar op dit moment honderden voormalig politici recht op hebben en gebruik van maken.

Het gaat om oud-ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden, maar ook oud-burgemeesters, commissarissen van de Koning, leden van gedeputeerde staten, wethouders, bestuursleden van Waterschappen en de voorzitter van de Eerste Kamer. Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak dient vandaag een wetsvoorstel in om de wachtgeldregeling volledig af te schaffen.

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

SP’er Van Raak vindt dat de regels die politici maken voor gewone burgers ook zoveel mogelijk voor henzelf moeten gelden. Politici verdienen bovendien relatief veel, hebben vaak een goede opleiding en werkervaring en beschikken over een goed netwerk, aldus Van Raak. Ook hebben steeds meer gewone werknemers  tegenwoordig een ‘flexibele’ baan met veel onzekerheden. Volgens Van Raak is er dus geen reden om de wachtgeldregeling nog langer in stand te houden. Bovendien vindt Van Raak dat de wachtgeldregeling onnodig veel belastinggeld kost.

Tientallen miljoenen aan belastinggeld

Uit onderzoek van EenVandaag eerder dit jaar bleek dat er in de afgelopen vijf jaar maar liefst 20 miljoen euro werd uitgekeerd aan ex-politici  en dan gaat het alleen nog maar over oud-Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Het is onduidelijk welk bedrag er aan alle oud-politici die recht hebben op wachtgeld jaarlijks wordt uitgegeven.

KIJK & LEES OOK:

De huidige wachtgeldregeling

Op dit moment hebben oud-politici recht op maximaal drie jaar en twee maanden aan wachtgeld. Dat komt overeen met de maximale duur van een WW-uitkering. In het eerste jaar krijgen ze 80 procent van hun salaris (voor Tweede Kamerleden is dit ruim 7700 euro bruto per maand), in de resterende tijd 70 procent. Ook zijn ze verplicht om te solliciteren. Als ze een baan vinden, dan wil dat niet automatisch zeggen dat ze geen recht meer hebben op wachtgeld. Ze gaan pas interen op hun wachtgeld als ze met het geld dat ze verdienen boven hun oorspronkelijke salaris uitkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.