Wat was ik blij met de aangeboden excuses en uitleg over het verhaal dat op de BEAM site stond over Thony. 

Thony van 19, die zijn verdorven homoseksuele leven vaarwel heeft gezegd in een verhaal vol clichés, stigmatiseringen en stereotyperingen over homo's. Ik stoorde mij aan zijn verhaal. Juist ook omdat hij van jullie alle ruimte kreeg om te vertellen over barbies, handtasjes, harddruggebruik en seksfeesten. Want 'zo gaat dat in homoland' volgens hem.

Gelukkig zat Thony vorige week bij Jinek op de bank waarbij hij duidelijk maakte dat niet alle homo's zo zijn. 

Jullie zaten helaas niet naast hem op de bank om te vertellen waarom jullie zijn verhaal zonder enige tegenvraag op jullie jongerenwebsite hebben geplaatst. Een site waar veel christelijke homojongeren die met hun geaardheid worstelen op terecht zullen komen. Op zoek naar antwoorden en bevestiging van hun gevoelens komen ze uit bij het verhaal op jullie site van Thony die homo's afschildert als verkrachters en beesten die doorgesnoven met elkaar seksen in donkere Brusselse holen. Of die in vrouwenkleren op de hoogste naaldhakken staan te dansen op podia in de meest ordinaire gayclubs. 

Gelukkig zeiden jullie sorry. Maakten jullie excuses voor het verhaal. 

Tenminste, dat dacht ik (en velen met mij). Maar ik had het niet goed gelezen. Andries Knevel vertelde vanochtend op de radio dat jullie helemaal geen excuses hebben gemaakt voor het gepubliceerde verhaal. Dat kan ook helemaal niet, volgens Andries Knevel, want het is immers het verhaal van Thony. Ook heeft de EO geen excuses gemaakt voor het plaatsen van het verhaal, want er staan immers ook andere verhalen over homo's op de site die een ander beeld laten zien, volgens Knevel. Nee, de EO heeft excuses gemaakt voor de ophef die is ontstaan over het verhaal. En dat zit me toch niet helemaal lekker. Los van of je wel of niet excuses kunt maken voor ontstane ophef, vind ik het een groot probleem dat de EO blijkbaar niet de eigen verantwoordelijkheid ziet bij het plaatsen van het verhaal van Thony. Weten jullie dan niet dat zelfmoord doodsoorzaak nummer 2 is bij jongeren? En dat bij homojongeren het zelfmoordcijfer 4 tot 5 keer zo hoog ligt dan bij heterojongeren? 

Weten jullie niet dat het aantal zelfdodingen onder LHBT-jongeren tussen 2008 en 2012 zelfs met 20 procent is gestegen? Omdat ze niet kunnen leven met hun geaardheid? Omdat ze zichzelf zondig of verderfelijk vinden? Omdat ze zichzelf verkeerd vinden, EO, gevoed door verhalen zoals op jullie site? Daarom hebben jullie als omroep een hele grote verantwoordelijkheid over wat jullie wel en niet zonder enige duiding of kritiek op jullie jongerenwebsite plaatsen. En het spijt mij heel erg voor jullie dat jullie dat blijkbaar niet willen inzien. Sorry EO.