Het gaat om de liedjes, niet om de politiek. Dat is al jaren de boodschap van de European Broadcasting Union (EBU), dat het Eurovisie Songfestival organiseert. Maar de laatste jaren speelt politiek toch telkens weer een rol tijdens het festival.

Vanavond staan bijvoorbeeld Rusland en de Oekraïne in dezelfde halve finale (samen met o.a. Nederland). En achter de schermen is men toch een beetje zenuwachtig voor wat er gaat gebeuren. 

Politieke statements op het podium zijn namelijk taboe. Maar het verleden heeft bewezen dat wat er om het podium heen gebeurt minstens zo interessant is, want het Songfestival is voor veel Oost-Europese landen veel meer dan alleen een liedjeswedstrijd. 

De afgelopen jaren was het steevast voer voor diplomatieke relletjes tussen Rusland en andere landen. We spreken erover met Ruslandkenner Helga Salemon en Sietse Bakker van de EBU.

Daarnaast hebben we vanavond op televisie en vanmiddag op radio een livegesprek met Cornald Maas, commentator van het Songfestival in Kopenhagen.