Erik Hazelhoff Roelfzema: "Onbestaanbaar dat als je je gedurende de oorlog voor vier jaar uitgesloofd hebt voor herstel van het koninkrijk, dat je onverschillig zou kunnen zitten toe te kijken als er nu na de oorlog ietwat mee gegoocheld wordt."

Een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog bevindt Hazelhoff zich in New York. Hazelhoff vond het ernstig dat er ‘gegoocheld’ werd met het Nederlandse koninkrijk, waarvoor hij vier jaar gevochten had om het te herstellen. Dat blijkt uit een opgedoken radio-interview van 21 oktober 1946, vastgelegd op vinyl. Het interview werd gedaan door AVRO-interviewster Rosette Hertzberger. De opname van het interview met Hazelhoff is gevonden door advocaat Erik Fransen uit Den Haag en in handen van EenVandaag. Fransen tegen EenVandaag: “Ik had ze eerst gevonden via een antiquariaat op internet, maar die koop liep mis omdat ik de platen op zondag op wilde halen en niet had gezien dat er bij de aanbieding “NIET OP ZONDAG” stond.” 

Luister het bijzondere interview hieronder in zijn geheel terug.

Jaren later komt Fransen de platen opnieuw tegen, op een boekenmarkt in Den Haag. “Het betreft een speciaal soort platen, groot formaat en alleen af te spelen van binnen naar buiten. Ik kon er niets mee. Uiteindelijk heeft de Hilversumse geluidstechnicus Harry Coster de opname kunnen afspelen en gedigitaliseerd”, aldus Fransen.

Verijdelde staatsgreep

De opmerkingen van Hazelhoff sluiten aan op de verijdelde staatsgreep die in Nederland in 1947 had moeten plaatsvinden. De staatsgreep zou onafhankelijkheid van Nederlands-Indie moeten voorkomen.  In het interview noemt Hazelhoff zich “ambteloos militair” die gelukkig nog wel betaald wordt. Hij wil graag vanuit New York terug naar Nederland maar vindt dat hij zich in een lastige positie bevindt. Hij zegt over de “Indische zaak” dat er ook “daar inderdaad zonder enige twijfel heel veel ruimte is voor verbeteringen zoals die in Holland ook bestaan.”

KIJK &LEES OOK:

Vogelvrij verklaard

Hertzberger vraagt aan Hazelhoff of hij zich voor de Indische zaak gaat inzetten. Hazelhoff in het radio-interview: “Het is natuurlijk niet makkelijk want ik ben min of meer vogelvrij verklaard op het ogenblik maar ik blijf doen wat ik kan.” Het gehele interview is hier te beluisteren met dank aan de speurtocht van Erik Fransen en de technische hulp van geluidstechnicus Harry Coster.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.