"In Noordoost-Groningen is de sociale werkplaats de grootste werkgever." Die uitspraak deed Jantine Kriens, directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeente, in het politiek café van EenVandaag. Kriens liet dit vallen tijdens een gesprek over de 'afbouw' van de sociale werkplaatsen, waardoor steeds minder mensen er terecht kunnen. Zou dat inderdaad een slecht plan zijn voor Noordoost-Groningen?

Jan Willem van der Kolk was wethouder van Stadskanaal in Oost-Groningen. Hij is het met Kriens eens. "Eén van de grotere sociale werkvoorzieningen met vestigingen in Veendam in Stadskanaal, Wedeka, kent ongeveer 2000 werknemers. Afeer is het werkbedrijf in de regio rond Windschoten en kent zo’n 900 werknemers. Opgeteld zijn zij veruit de grootste werkgever in de regio."

'Noordoost-Groningen is een speciale regio'

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, herkent het beeld van de uitspraken van Jantine Kriens. Volgens hem heeft het aantal mensen in de sociale werkvoorziening met meerdere factoren te maken. "Noordoost-Groningen is een speciale regio die problemen heeft gehad met de sociaal economische ontwikkeling, waardoor er weinig particulieren bedrijven zijn. Er is altijd veel werkloosheid geweest en er zijn veel mensen met lage opleidingen. Dat betekent dat mensen die willen en kunnen werken toch veel bij de sociale voorzieningen terecht komen, omdat het werk in de markt er veel minder was."

Vroeger verdiende men in dit gebied aan het veen, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. "Historisch bouw je toch een grote mate van werkloosheid op. Er zijn ook mensen die zich qua opleiding nog moeten doorontwikkelen. Zo lang dat niet lukt, is de toegang tot sociale werkvoorziening erg belangrijk", zegt Wilthagen.

Sociale werkplaats van groot belang

De uitspraak van Jantine Kriens is een feit. De sociale werkplaats is van groot belang voor de regio Noordoost-Groningen, door een gebrek aan private bedrijven en het lage opleidingsniveau in de regio.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.