Het bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan Rusland doet veel stof opwaaien. Hij liet zich fotograferen in de Doema en droeg zelfs een vriendschapsspeld van het land. Sjoerd Sjoerdmsa, buitenlandwoordvoerder van regeringspartij D66, reageert in EenVandaag: "Poetin een vriend noemen in tweet in het Russisch, dat is een gotspe."

"Ik kan niet anders dan concluderen dan dat Wilders zich opstelt als Poetins nuttige naïeveling. Volgens mij vinden de meeste Nederlanders dit onacceptabel gedrag voor een Kamerlid", concludeert Sjoerdsma. Dat klopt in ieder geval voor nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp. Zij voelen zich geschoffeerd en eisen excuses. Wilders zou als een olifant door de diplomatieke porseleinkast zijn gegaan. De PVV-leider weigert echter excuses te maken voor zijn bezoek.

VN-veiligheidsraad

Ook vertelde Sjoerdsma over de belangrijke rol die Nederland verder op het wereldtoneel kan spelen. Dit jaar is ons land lid van de VN-Veiligheidsraad, en komende maand is Nederland zelfs voorzitter. Ook is ons land voorzitter van het sanctie-comité Noord-Korea en bij kwesties over Afghanistan is ons land in de Veiligheidsraad nauw betrokken. 

Alle kwesties over Afghanistan die in de raad voorbij komen worden door ‘ons’ voorbereid. Een belangrijke bijeenkomst in Kabul over de toekomst van het land is net afgerond. Nederland was natuurlijk jarenlang militair aanwezig en vocht tegen de Taliban, die nu door de huidige Afghaanse president bij het politieke proces betrokken worden. Sjoerdsma werkte in een vorig leven als diplomaat in Afghanistan en zegt over de onderhandelingen met de Taliban: "Het voelt een beetje als een klap in het gezicht. Tegelijkertijd: je moet ook realistisch zijn, de Taliban heeft een heel groot deel van Afghanistan onder haar hoede. Je moet uiteindelijk vrede sluiten met je vijanden. Maar de Afghaanse president moet hier wel heel duidelijke voorwaarden aan moet verbinden. De Taliban kan alleen maar erkend worden als zij vervolgens ook de Afghaanse rechtstaat, de Afghaanse democratie, en de Afghaanse grondwet inclusief de bescherming van minderheden en vrouwen volledig onderschrijven."

Sigrid Kaag vervangt Halbe Zijlstra

Tot slot kwam de positie van minister Sigrid Kaag ter sprake. Want Nederland heeft momenteel, tijdelijk. een minister van Buitenlandse Zaken met veel ervaring bij de Verenigde Naties. Wellicht gaan er dan iets makkelijker deuren open op diplomatiek niveau? Sjoerdsma ziet Sigrid Kaag echter snel die post weer verlaten, zodat haar plaats weer kan worden overgenomen door een VVD’er: "Met Sigrid Kaag hebben we een prima vervanger in huis. Ze heeft ongekende VN-ervaring. Maar het is aan de VVD om te bepalen wie de opvolger van Zijlstra wordt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.