Sissen, fluiten en andere seksuele opmerkingen: wat minister Grapperhaus betreft komt er zo snel mogelijk een einde aan. Rotterdam voerde zo'n sisverbod vorig jaar in, maar veel daders zijn er nog niet gepakt.

De gemeente Rotterdam haalt alles uit de kast om een einde te maken aan seksuele intimidatie op straat. Jaarlijks besteedt hier de gemeente 200.000 euro aan. Voorlichting op scholen en sportverenigingen, een speciale meld-app, gerichte acties tijdens uitgaansavonden en vijftig opgeleide handhavers moeten zorgen voor minder seksuele intimidatie op straat.

Slechts één heterdaadje

Jordi en Ferdi zijn twee handhavers die specifiek getraind zijn op het herkennen en aanpakken van seksuele intimidatie. Jordi maakte in 14 maanden tijd welgeteld één heterdaadje mee. "We waren aan het tanken en zagen een jongedame lopen. Een man cirkelde op die fiets om haar heen. Het bleek dat ze werd lastiggevallen door hem, toen hebben we de man een proces-verbaal gegeven."

Ook Ferdi betrapte een man. De dader ging naast een vrouw zitten en bleef haar vervolgens volgen. Veel spannender werd de handhaving op het sisverbod nog niet voor Jordi en Ferdi.

Lees ook

Acht proces-verbalen

Het sisverbod leidde in een jaar tijd tot acht proces-verbalen en een voorwaardelijke boete van 200 euro, voor een man die 'Hee schatje, waar ga je heen?' riep tegen meerdere vrouwen. Toch is wethouder Bert Wijbenga van de VVD tevreden.

"Proces-verbalen zijn niet de maatstaf van ons succes. We hebben op straat honderden gesprekken met daders en slachtoffers. We werken dus ook preventief. De gang naar een rechter is slechts het sluitstuk." Momenteel is in 9 procent van de gemeenten seksuele intimidatie strafbaar. Alleen in Rotterdam wordt er gehandhaafd.

'Hun manier van contact leggen met vrouwen'

Wie denkt dat Jordi en Ferdi zich vervelen onder werktijd heeft het mis. "We pakken weinig heterdaadjes, maar hebben veel gesprekken met vrouwen. We lichten hen voor over de meld-app van de Gemeente Rotterdam en vertellen hen hoe ze zich het beste kunnen gedragen als ze last hebben van seksuele intimidatie", legt Jordi uit.

De handhavers spreken ook veel jongens en mannen aan over het verbod. "Die hebben vaak zoiets van: 'Wij hebben toch niks verkeerd gedaan?'", vertelt Ferdi. "Ze vinden het onzin", vult Jordi aan. "Het is hun manier van contact leggen met vrouwen. Sommigen zeggen ook: 'Hoe moet ik anders een meisje aanspreken? Hoe moet ik anders een relatie krijgen?' Wij leggen dan uit dat seksuele opmerkingen maken niet de manier is."

Tv-reportage EenVandaag: Handhaving sisverbod Rotterdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.