Nederland telt steeds meer alleenstaanden. Vooral in de grote steden is het eerder regel dan uitzondering dat mensen alleen leven. Het aantal singles neemt in de toekomst alleen nog maar verder toe. Sterker nog, in 2050 is de helft van alle huishoudens single. Bedrijven spelen goed in op de behoefte van deze groep singles. Zo ook de reisbranche: de term 'single reizen' is inmiddels een ingeburgerd begrip. 

Alleen op vakantie gaan is hipper dan ooit en de mogelijkheden op het gebied van soloreizen zijn oneindig. Singles zijn niet alleen interessant voor de reiswereld omdat het er steeds meer worden: alleenstaanden geven ook nog eens meer uit aan vakanties. Gemiddeld 592 euro per vakantie (70 euro per dag). Dat is aanzienlijk meer dan personen uit meerpersoonshuishoudens: zij geven per persoon gemiddeld 428 euro uit (50 euro per dag). 

Singles weinig op vakantie in eigen land

Singles gaan relatief weinig in eigen land en vaak buiten Europa op vakantie. In 2016 werd 58 procent van de vakanties van alleenstaanden buiten ons land doorgebracht, tegenover de helft van de vakanties van personen in gezinnen. Dit verschil komt vooral doordat alleenstaanden vaker buiten Europa op vakantie gaan dan personen in meerpersoonshuishoudens. 

Uiteindelijk toch samen reizen met anderen 

Toch kiezen de meeste singles er voor om met anderen samen te genieten van een vakantie. Dat blijkt ook uit de cijfers van het CBS. De alleenstaanden die in 2016 op reis gingen deden dat in drie kwart van de gevallen samen met anderen. 

Een voorbeeld hiervan zijn vakanties speciaal voor éénoudergezinnen, een concept dat al ruim dertig jaar geleden is bedacht door Cirkel Vakanties. De redenen dat mensen op zo'n vakantie gaan, lopen heel erg uiteen. "Vaak zijn de ouders gescheiden", zegt Helene Capellen van Cirkel Vakanties. "Maar het kan ook dat de partner is overleden. Andere ouders hebben wel een relatie, maar willen gewoon graag quality time met hun kinderen." 

Tim, vader van Nena en Jimmy, is een van de singles die mee is op reis naar België. Zijn omgeving reageerde niet heel positief toen hij liet weten met de reis mee te gaan. "Ze zeiden: 'je kan toch ook alleen met je kinderen gaan", legt hij uit. "Dat kan ook zeker, maar het is 's avonds, als de kinderen slapen, toch gezelliger als je met anderen bent." 

Johan, vader van Daniel, is al vaker op zulke reizen meegeweest. "Je moet elke keer maar afwachten wat er gebeurt. Dat is ook een beetje het spannende van vakantie." 

'Nog niet klaar voor een nieuwe relatie'

De éénoudervakantie is voor hem niet bedoeld om een nieuwe relatie te vinden, zegt Tim. "Daarvoor ben ik in principe niet hier. Ik weet ook niet of ik er al klaar voor ben. Ik ben eigenlijk ook wel gelukkig zo." 

'Niet tussen de happy couples' 

De tenten van de éénoudergezinnen staan op de camping bij elkaar. Capellen merkt dat ze het leuk vinden om gelijkgestemden te ontmoeten. "Er is altijd wel iemand voor een praatje of een gezellige borrel, of die je even een handje helpt", zegt ze. "En ze zitten ook niet tussen alle 'happy couples'. Dat zorgt voor een geheel eigen dynamiek."
 

KIJK & LEES MEER:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.