Shell boort op de rand van beschermd natuurgebied in het Argentijnse Patagonië naar schaliegas. Het levert naast werkgelegenheid milieuschade op en bedreigt inheemse indianenstammen die in het gebied wonen. Milieuorganisaties in het land verzetten zich hevig tegen de werkwijze van Shell. 

Het boren naar schaliegas en -olie is in Nederland voorlopig verboden. In Argentinië krijgen energiebedrijven als Shell juist alle ruimte. De olie- en gasreserves van Patagonië moeten Argentinië weer zelfvoorzienend maken.

Er komt 21 mei zelfs een delegatie naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor het probleem. Correspondent Peter Scheffer reisde naar Patagonië en sprak met leden van indianenstammen, omwonenden en milieuorganisaties en brengt de werkwijze in beeld. 

update
clock 17-05-2014 16:53

Shell: 'Activiteiten voldoen aan eigen richtlijnen en Argentijnse regelgeving'

Shell laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de kritiek: 'Onze activiteiten in Neuquen voldoen volledig aan onze strikte operationele richtlijnen met betrekking tot veiligheid, milieu en de lokale gemeenschappen. We leven onze ‘Onshore Operating Principles’ na.' Ook zegt Shell dat  het bedrijf werkt 'strikt binnen de regelgeving zoals vastgesteld door provinciale en federale overheden in Argentinië.' Ten slotte meldt Shell: 'Dit onderwerp is duidelijk ‘geframed’ door Milieudefensie in het kader van haar anti-schaliegascampagne. We hebben overigens geen enkel signaal van grote weerstand in Argentinie van milieuorganisaties tegen schaliegas en –olie.'

Lange versie: Shell veroorzaakt milieuschade Patagonië