Raizen, een dochterbedrijf van Shell en Cosan, wordt in Brazilië voor de rechter gedaagd. De openbaar aanklager in Sao Paolo eist 7 miljoen real (2,7 miljoen euro) schadevergoeding wegens slechte werkomstandigheden bij de productie van suikerriet voor bio-ethanol. Dat blijkt uit een uitzending van EenVandaag naar aanleiding van onderzoek van Milieudefensie.

Openbaar aanklager José Ruiz Fernando Maturana zegt in EenVandaag: “De suikerrietarbeiders lopen het risico van oververhitting. Vanwege deze extreme omstandigheden moet de werkgever pauzes inlassen of het werk stoppen als het te heet wordt. Maar ze weigeren zich aan te passen. Daarom worden ze door het OM aangeklaagd.” Arbeiders zouden te lang zonder drinkpauze moeten werken in enorme hitte, wat tot gezondheidsschade zou leiden.

Justitie eist naast de schadevergoeding dat Raizen 170.000 euro betaalt voor elke 30 dagen dat niet aan de regels wordt voldaan.

Geert Ritsema, campagneleider internationaal bij Milieudefensie: “Shell maakt heel veel winst. Een van de redenen waarom die winst zo hoog is, is omdat ze zich niets gelegen laten liggen aan milieu- en arbeidsomstandigheden.”

Shell laat in een reactie weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien: “Wij geloven dat het Braziliaanse rechtssysteem de beschuldigingen ongegrond verklaart. Raizen voldoet aan alle wettelijke eisen en voorschriften.”

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.