Stichting AAP maakt zich zorgen om de vele servals die momenteel totaal mislukken als huisdier. Vorige week beet een ontsnapte serval een konijn dood. "Waarom nemen mensen niet een gewone kat als huisdier? Dat is al moeilijk zat."

Bij de opvang van Stichting AAP in Almere wordt een serval binnengebracht. De katachtige is ver van huis: normaal gesproken leven servals op de Afrikaanse savanne. De eigenaresse wil van het dier af vanwege een bijtincident. Directeur David van Gennep: "We hebben er in 6 maanden tijd al acht opgevangen en er staan er zestien op de wachtlijst."

'We kunnen ze niet temmen'

Ook bij andere katachtigen zoals Savannah-katten en caracals ziet Van Gennep het regelmatig misgaan. "De meeste dieren die bij ons worden binnengebracht zijn vaak geestelijk en lichamelijk verminkt: een groot probleem", weet hij.

"Wij mensen denken dat we ze kunnen temmen, maar dat is niet zo. Als ik hier met een stukje vlees naar binnen wandel, gedragen ze zich als wilde dieren. Dan slaan ze hun klauwen uit en kun je ongelooflijke problemen krijgen."

David van Gennip, directeur Stichting AAP
Bron: EenVandaag
David van Gennip, directeur Stichting AAP

Stokstaartjes en stinkdieren

Sinds 2010 is het aantal opgevangen dieren van privé-eigenaren verdrievoudigd. Andere dieren die Stichting AAP in grote aantallen opvangt zijn degoes, stokstaartjes, eekhoorns en stinkdieren. Hun onvoorspelbare gedrag is niet het enige waar Van Gennep zich zorgen over maakt.

"Vaak dragen ze ook ziektes bij zich. We zien bij deze dieren allerlei ziekteverwekkers, maar we testen ze alleen op de ziektes die we kennen. Wat als er eentje een zoönose bij zich heeft? Dat wordt dan een lelijk verhaal. De vraag is hoeveel risico je daarin wilt nemen."

Wat het woord 'zoönose' te maken heeft met het coronavirus - uitlegvideo

Zoönose. Het is een woord dat je misschien nog nooit hebt gehoord, maar alles te maken heeft met het coronavirus. En niet alleen daarmee: ook met veel andere bekende ziektes. Verslaggever Tom van 't Einde legt je precies uit wat het betekent.

Huis- en hobbydierenlijst

Van Gennep kan niet wachten tot de Huis- en hobbydierenlijst, eerder de 'positieflijst', van de overheid eindelijk klaar is. Daarop komen de dieren te staan die we als huisdier mogen houden. Een beoordelingscommissie is nu bezig om 260 dieren te toetsen op hun geschiktheid als huis- of hobbydier.

In 2021 moet de lijst klaar zijn. En Van Gennep hoopt dat de serval, die nu nog met een vergunning gehouden mag worden, niet door de keuring komt. "Nu is het een konijn, maar straks is het een baby."

Lees ook

In de spotlight dankzij je dier

Waarom kiezen mensen überhaupt een serval of kaaiman als huisdier? Volgens hoogleraar Antrozöologie Marie-José Enders van de Open Universiteit worden veel dieren aangeschaft vanuit een impuls. "Dat zie je bij exotische dieren, maar ook bij niet-exotische."

"Hoeveel mensen hebben tijdens de lockdown een puppy aangeschaft, terwijl ze straks weer naar hun werk moeten? Dan zit de hond hele dagen alleen en die wordt daar niet vrolijk van. Mensen denken bij de aanschaf van een dier vooral aan zichzelf en niet aan het dier. We zijn egocentrisch", zegt de hoogleraar. Bij de aanschaf van exotische dieren speelt volgens haar ook nog mee dat je als 'baasje' enorm in de belangstelling komt te staan. "Het is iets bijzonders voor je omgeving en door het dier krijg je dus aandacht."

Marie-José Enders, hoogleraar Antrozöologie
Bron: EenVandaag
Marie-José Enders, hoogleraar Antrozöologie

'Een verbod maakt het erger'

De eigenaren van Stepan de Grizzlybeer, Jessica de Hippo en Messi de Poema hebben sinds de komst van hun bijzondere huisdier inderdaad niet te klagen over een gebrek aan aandacht. Van over de hele wereld komen cameraploegen naar hen toe voor reportages.

Hoe vreselijk Enders dit ook vindt, van alleen een verbod is ze geen voorstander. "Dan wordt het alleen maar erger: hoe zeldzamer en duurder, hoe aantrekkelijker het is om het aan te schaffen. Zo zit de mens in elkaar, we doen graag dingen die niet mogen. Hoe minder iets mag, des te aantrekkelijker het wordt. Verbieden helpt nauwelijks, dan gaan de handelaren ondergronds en dat is een groot risico."

'Denk niet te makkelijk'

Enders pleit voor meer educatie. "Veel dieren moet je gewoon niet in je woonkamer willen hebben, hoe lief en interessant ze er ook uitzien. De meeste dieren zijn, net als mensen, het gelukkigst als ze in hun eigen habitat mogen leven met hun soortgenoten", zegt ze.

"Mensen weten te weinig over dieren. Ze denken er veel te makkelijk over. Veel mens-dierrelaties zijn daardoor niet in het voordeel van het dier. En daar heeft de mens uiteindelijk dan ook zelf weer last van."

Kijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
info

Dit is de top 10 van opgevangen dieren van privé-eigenaren door stichting AAP (2014-2019). De opvallendste nieuwe binnenkomer is de exotische wilde kat: dit jaar zijn er al acht servals en één caracal opgevangen. Zestien servals staan nog op de wachtlijst.

  1. Degoe
  2. Boomeekhoorn
  3. Witoorpenseelaap
  4. Relmuis
  5. Stinkdier
  6. Zwartstaartprairiehond
  7. Witbuikegel
  8. Suikereekhoorn
  9. Stokstaartje
  10. Aziatische kleinklauwotter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.