Naar aanleiding van het vertrek van Ruud Lubbers als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, vindt er in TweeVandaag een debat plaats over seksuele intimidatie als machtsmiddel.

TweeVandaag vroef het Opiniepanel van ruim 22.000 leden naar hun mening over het ontslag van Lubbers. U kunt de uitslag van de enquete hier bekijken.Lubbers trad af vanwege de al langer circulerende verhalen over ongewenste intimiteiten. Vorig jaar pleitte zijn baas Kofi Annan hem nog vrij na een formele klacht van een Amerikaanse vrouwelijke medewerker. Hij zou haar in de billen hebben geknepen. Lubbers kreeg wel een berisping.

Vernietigend rapport

De zaak werd weer opgerakeld, nadat de Britse krant The Independent afgelopen vrijdag schreef dat het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de VN vorig jaar in een rapport een vernietigend oordeel over Lubbers had geveld. Klachten van anonieme medewerksters 'duiden op een patroon van seksuele kwelling door Lubbers', citeerde de krant het rapport.

Kansloos

Lubbers zou tevergeefs geprobeerd hebben het onderzoek naar de beschuldigingen te beïnvloeden. Zijn positie stond al ter discussie. De oud- premier overdacht zijn positie dit weekeinde en kwam tot de conclusie dat hij zijn functie moest neerleggen.

Vanavond in TweeVandaag een studiodebat met ondermeer advocaat A. Hommes. Zij verdedigt slachtoffers van seksuele intimidatie. Ook ziet u de uitslagen van onze enquête over dit onderwerp. En wilt u hierover discussieren, dan kunt u terecht in ons forum.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.