Minstens één keer in hun schoolcarrière de Nachtwacht zien in het Rijksmuseum en de Tweede Kamer in Den Haag. Als het aan de vier formerende partijen ligt, dan wordt dit werkelijkheid voor alle scholieren in Nederland. In augustus lekten soortgelijke plannen ook al uit over het Wilhelmus en de Grondwet. De partijen willen hiermee op een 'positieve manier bijspijkeren aan de Nederlandse identiteit'.

Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus, vindt het geen slechte zaak dat kinderen straks een bezoek moeten brengen aan de Tweede Kamer. “Het hoort bij het cultureel burgerschap dat je weet waar het land wordt bestuurd. Maar het Rijksmuseum, daar heb ik wel een probleem mee.” Volgens Rooijakkers is het Rijksmuseum niet geschikt voor kinderen om te leren hoe de Nederlandse geschiedenis in elkaar zit. “In het Openluchtmuseum van Arnhem is onlangs een canon geopend over de Nederlandse geschiedenis. Daar wordt stap voor stap op een interactieve manier de geschiedenis uitgelegd. Dat laten ze nu links liggen omdat het Rijksmuseum indruk maakt en daar zit een soort van trots achter. Ons verleden moet groots en meeslepend zijn.”

Hesdy Lonwijk, regisseur en initiatiefnemer van Ieder1 - een stichting die een platform wil bieden aan mensen die diversiteit omarmen- is het met Rooijakkers eens. Maar hij doet er nog een stapje bovenop. “Ik vind het Rijksmuseum helemaal geen goed idee, omdat ze er de feiten over geschiedenis een beetje verdraaien. Die Nederlandse identiteit waar deze partijen het over hebben, is iets heel gecompliceerds. Er is niet één Nederlandse identiteit.” Lonwijk is groter fan van het Tropen Museum. “Zij geven in hun tentoonstellingen een genuanceerder beeld. Daarnaast is het veel interactiever en hedendaags.”  

Verslaggever Edwin Mooibroek ging in het Rijksmuseum bij scholieren peilen wat zij van deze verplichting vinden. 

We hebben aan beiden gasten gevraagd om eens wat suggesties te doen voor dingen die je in Nederland gezien móet hebben om op een positieve manier bij te spijkeren aan de Nederlandse Identiteit. Dit is hun top-5: 

De top-5 van Gerard Rooijakkers:

  1. Openluchtmuseum Arnhem 
  2. Tweede Kamer 
  3. Museum Klok & Peel
  4. Anne Frank Huis
  5. Planetarium 

De top-5 van Hesdy Lonwijk: 

  1. Verslavingskliniek
  2. Bejaardentehuis  
  3. Ik ben Nederlander (TV-serie) 
  4. Tropenmuseum 
  5. Anne Frank Huis