Scheidsrechter Joey Kooij heeft zijn debuut gemaakt in de Eredivisie. Hij mocht de wedstrijd Excelsior - FC Utrecht leiden. Geen vuiltje aan de lucht! Maar Kooij heeft een opvallende schoonvader: Frank de Boer. Zelf zei Joey Kooij zondagavond bij het Radio 1-programma 'Langs de Lijn' dat hij geen wedstrijd mag fluiten van de club waar Frank de Boer coach wordt. Maar zijn daar inderdaad officiële regels voor?

Dick Jol: 'Gezeik in de tent'

Oud-scheidsrechter Dick Jol vindt dat Kooij zelf de beslissing moet nemen: "Je kan er wel zo neutraal in staan, maar er hoeft maar iets te gebeuren wat aan de goede kant valt van je schoonvader en je hebt gezeik in de tent. Hij moet het zelf helemaal niet willen."

Zijn collega, eveneens oud-scheidsrechter, Mario van der Ende wijst Kooij op zijn professionaliteit. Je moet als scheidsrechter altijd boven te partijen kunnen staan. Zelf mocht hij tijdens zijn actieve loopbaan niet fluiten voor ADO Den Haag. "Dat gold ook voor John Blankestein en Dick Jol. We kwamen allemaal uit Den Haag. We hebben nooit competitiewedstrijden van ADO Den Haag gefloten. En ik weet dat daar bij ADO nog wel eens wat vraagtekens bij werden gesteld. Wij waren toen de top 3 van Nederland en ADO werd dus nooit door die top 3 gefloten."

Van der Ende vindt dat de voetbalwereld een voorbeeld moet stellen aan ijshockey. Tijdens de Olympische finale in 2014 was een Canadees de scheidsrechter, terwijl Canada één van de finalisten was. "Zij werden gewoon als de beste gezien in de professionele wereld, zoals het ijshockey is. Dit voorbeeld geeft de kortzichtigheid aan van de voetballerij."

'Frank de Boer coach Ajax? Kooij fluit niet!'

Het uiteindelijke antwoord moet dus komen van de voetbalbond KNVB. Voorlichter Daan Schippers: "De voornaamste regel is dat de scheidsrechter niet in zijn eigen woonplaats fluit. Maar een scheidsrechter kan het zelf ook aangeven omdat er bijvoorbeeld zakelijke belangen zijn."

In het geval van Joey Kooij gaat het dus om een familieband. KNVB vindt het lastiger om daar een antwoord op de formuleren, maar het finale oordeel is glashelder: "Het geval van familie is eigenlijk nog nooit voorgekomen. Maar als het wel voorkomt dan zullen wij de scheidsrechter een bepaalde club niet laten fluiten. Dus stel Frank de Boer is trainer van Ajax, dan fluit Joey Kooij Ajax niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.