In Frankrijk is het gewoon een vak op school: Schaken. Hier kun je het na school op een vereniging doen, maar een vak is het nog niet. Dat moet anders vindt Rotterdam. Ook hier moet schaken gegeven worden op school. Want van schaken word je slimmer.

Schaakkampioen Kasparov is al jaren bezig alle Europse scholen aan het schaken te krijgen. Want deze denksport houdt de hersens soepel. Sterker nog het zorgt voor een betere concentratie, en leert je strategisch denken. Kortom, het is goed voor je schoolprestaties en verbindt mensen uit verschillende milieus want iedereen kan het spelen.  Zo maakte EenVandaag in 2012 onderstaande reportage over de initiatieven van Kasparov:

Gari Kasparov pleit voor schaken in de klas

De havenstad probeert daarom schaakhoofdstad van Nederland te worden. Ze hebben zelfs iemand in dienst:  Wilfred den Breejen. Hij is zowel voetbalcoach als schaakleraar die verenigingen en scholen bij elkaar brengt. Hij moet het schaken stoer maken want voor velen is schaken toch nog een beetje een stoffige toestand. Johan Wakkie komt uit de hockeywereld en helpt Rotterdammers aan de schaak. Hij gelooft dat schaken verheft. Welke achtergrond je ook hebt, een potje schaak kan met iedereen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.