In Drenthe is de afgelopen maanden een ware strijd ontstaan tussen de gemeente Assen en de gemeente Hoogeveen. De inzet: wie krijgt een hypermoderne overdekte ijsbaan met alles erop en eraan? Zowel in Assen als in Hoogeveen staan ze te popelen om dit project binnen te slepen. Het gaat hard tegen hard. En zo is een heuse provinciale soap geboren.

Vorig jaar werd de enige kunstijsbaan van Drenthe gedwongen de deuren te sluiten. De kosten liepen de spuigaten uit en bovendien was er een flinke opknapbeurt nodig. Sindsdien zit Drenthe, waar schaatsen toch echt een diepgewortelde traditie is, zonder ijsbaan. Drenten zonder ijs, dat bestaat niet. Het provinciebestuur heeft dan ook een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komst van een nieuwe ijsbaan.

Assen wil met Ice World Drenthe de topattractie van de provincie worden. Kost veertig miljoen euro en moet jaarlijks een miljoen mensen trekken. Naast een ijsbaan komt er ook een ijsklimwand, een skihal, een uitkijktoren en een grote tribune. In Hoogeveen wil met voor 18,8 miljoen euro het Kleine Bols IJsstadion verrijzen. Het centrum zou een wedstrijdbaan en een ijshockeybaan komen. Zonder concurrentie in de directe omgeving en de gemeente staat garant voor meer dan de helft van het bedrag.

Wie heeft op dit moment de beste papieren?

De provincie is duidelijk: zonder plan, geen geld en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zowel de gemeente Assen als Hoogeveen hebben in eerste instantie een subsidieaanvraag ingediend, maar de provincie concludeerde dat voor beide plannen er nog flinke financiële gaten waren. Dus moesten beide plannen terug naar de tekentafel. De provincie laat weten dat er tot op heden alleen een nieuwe subsidieaanvraag is indiend door Hoogeveen. Over deze aanvraag doet de provincie nog voor de zomer een uitspraak.

Reactie van de Provincie Drenthe aan EenVandaag:

Maar ondertussen heeft de gemeente Assen deze week ook een opmerkelijke move gemaakt. Met of zonder subsidie van de provincie, Assen zet de bouw van IceWorld Drenthe door. Wie het gat van 5 miljoen gaat dichten als de provincie de subsidie toekent aan Hoogeveen is nog onduidelijk.

En dus zou het zo maar kunnen zijn dat Drenthe straks met twee ijsbanen zit opgescheept. Toch lijkt dat onwaarschijnlijk: twee ijsbanen zo dichtbij elkaar lijkt funest. Wie trekt er aan het langste eind in de strijd om de ijsbaan van Drenthe?

Vanavond in EenVandaag kunt u kijken naar een uitgebreide reportage. Met wethouders Albert Smit (Assen) en Jan Steenbergen (Hoogeveen) nemen we een kijkje bij de aangewezen locaties. Ook spreken we met Annique Oosting, journalist van Dagblad van het Noorden. Schaatser Ingmar Berga is geboren en getogen in Hoogeveen en houdt een pleidooi voor het plan van Hoogeveen.

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.