‘De kans is nul dat de VVD met de PVV gaat regeren. Het gaat niet gebeuren.’ Dat zei VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte gisteren in het programma Buitenhof.

Rutte stelde eerder als voorwaarde voor een eventuele samenwerking met Wilders dat hij in ieder geval zijn ‘minder minder Marokkanen’-uitspraak zou moeten terugnemen, maar nu lijkt de deur voor samenwerking definitief gesloten.

De PVV gaat aan kop in de laatste peilingen, maar komt wel steeds meer alleen te staan. Naast de VVD lieten eerder ook al het CDA, de PvdA, GroenLinks, SP en D66 weten niets te zien in een samenwerking met de PVV. Er lijkt inmiddels sprake van een cordon sanitaire tegen de PVV, dus dat het gros van de politieke partijen bewust alle samenwerking met Wilders' partij omzeilt.

Wilders reageert vandaag opnieuw op de uitspraken van Rutte in Buitenhof:

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD zei in december ook al dat de kans dat de liberalen gaan regeren met de PVV ‘inhoudelijk nul' is.

PVV-leider Geert Wilders reageerde zondag op de woorden van Rutte met een korte tweet: ‘De arrogantie van de macht. Corrigeer Rutte. Op 15 maart’’. Wilders heeft vorig jaar zelf gezegd dat hij niet met de VVD wil regeren zolang Rutte daar nog aan het roer staat.

Rutte en Wilders werkten van 2010 tot in 2012 samen toen de PVV steun gaf aan het minderheidskabinet van CDA en VVD. Volgens Rutte heeft Wilders toen uit partijbelang de steun opgezegd en Nederland midden in de crisis met nieuwe verkiezingen opgezadeld.