Premier Mark Rutte ,,zal niet rusten'' voordat de onderste steen rond de oorzaak van de vliegtuigramp boven is gebracht en eventuele daders voor het gerecht zijn gebracht. Dat zei hij vandaag tijdens een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar een crisiscentrum is.

,,Laat één ding glashelder zijn: als duidelijk wordt dat het een aanslag was, dan moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op'', aldus de premier. De premier wilde niet ingaan op de schuldvraag van de vliegramp.

Onbelemmerde toegang tot de plek des onheils en de zwarte dozen is absoluut noodzakelijk, aldus Rutte. Dat heeft hij met internationale collega's besproken. Rutte belde met de Russische president Poetin, de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de Franse president François Hollande.

In EenVandaag een gesprek met politiek verslaggever Marc Belinfante vanuit Den Haag over de opstelling van Rutte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.