Daten met een beperking is niet makkelijk, ondervond ook Roy Avezaat uit Terneuzen. Naast praktische moeilijkheden liep hij ook tegen veel voordelen aan. De achttienjarige student besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en maakte zijn eigen datingwebsite, speciaal voor mensen mét en zonder beperking: Ookwijdaten.nl. 

Vooroordelen 

Toen iemand op een familiefeestje aan Avezaat vroeg hoe het met zijn liefdesleven ging, antwoordde hij eerlijk: niet zo goed. Door de spierziekte Limb-Girdle dystrofie, heeft hij last van verminderde kracht in met name de ledematen. Hierdoor zit hij vaak in een rolstoel. Dat brengt voor het daten praktische problemen met zich mee: "Heel veel restaurants zijn bijvoorbeeld niet rolstoeltoegankelijk." Maar ook zijn er andere vooroordelen: "Er zijn mensen die denken dat je bijvoorbeeld geen seksuele handelingen kunt doen omdat je in een rolstoel zit." 

Op het familiefeestje ontstond ook het idee om een datingwebsite te maken voor mensen met een beperking. Een dag na het familiefeestje plaatste Avezaat een berichtje op Facebook en vroeg om hulp bij het bouwen van zijn website. Een internetbedrijf in Terneuzen bood hem een stageplaats aan om te werken aan Ookwijdaten.nl, en vanaf toen ging het heel snel. "Het werd veel opgepakt in de media en we kregen heel veel positieve reacties." 

Virtueel daten 

Bijzonder aan de website is dat je ook virtueel kunt daten. "We hebben verschillende werelden gecreëerd waar je een avatar in kunt maken. Een van de werelden is een bioscoop waar je kunt afspreken en dan kun je op date." Avezaat wil benadrukken dat het een site is voor mensen mét en zonder beperking en dat het ook gebruikt kan worden als je niet op zoek bent naar de liefde, maar als je alleen wil socializen. 

Avezaat heeft de website zelf ook al uitgetest: "Ik heb inderdaad een profiel op de website en ik heb ook al een paar dames ontmoet, maar het kan beter. Het liefst zie ik dat andere mensen gelukkig worden. Daarom hebben we ook onze gebruikers opgeroepen om ons te mailen als er een succesvolle match plaatsvindt, zodat we hun verhaal op de website kunnen plaatsen." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.