Rotterdam gaat de strijd aan met overgewicht. Meer dan 50 procent van de inwoners is te zwaar. Niet voor het eerst strijdt een gemeente tegen de kilo's. Inwoners van het dorp Leende gingen 3 jaar geleden al spreekwoordelijk op rantsoen, en dat hielp.

Inwoners en ondernemers deden mee aan een koolhydraatarm en vetrijk dieet. En met succes. De Brabantse Leendenaren vielen massaal af. Ingezet werd op 50 deelnemers die meededen aan het project, maar inmiddels valt de helft van het dorp met het programma af. Wat is het geheim?

Koolhydraatarm en vetrijk

"Ik denk dat wij als Leende toen in de buurt kwamen als waar Rotterdam nu staat. Ruim de helft heeft overgewicht. Terwijl we wel veel bewogen, bleek uit onderzoek", zegt huisarts Norbert van den Hurk. Hij en sportarts Hans van de Kuijk bedachten het dieet in Leende.

"Heel kort door de bocht hebben we gezegd: ga je koolhydraten minderen en vul dat aan met wat gezonde vetten. Vul dat aan met eiwitten en ben bezig met je leefstijl." Daar kwamen veel reacties op. Waar mensen zijn opgevoed met dat magere producten goed voor je zijn, moest ze nu ook vetten gaan eten. "Mensen hadden wel zoiets: dat is gek. Maar ze kwamen massaal op die bijeenkomsten af. We dachten misschien aan 100 man, maar er kwamen 650 in een keer", zegt Van Den Hurk.

Lees ook

Lokale ondernemers

Ook ondernemers speelde in op het afvallen. Zo had een restaurant een gezondere kaart en deed ook de snackbar een duit in het zakje. "Naast minder gezonde snacks had de snackbar een Gezond Dorp-kaart."

De huisarts schat dat uiteindelijk de helft van het dorp bezig was met gezondheid. "Dat is voor mij als huisarts echt de kick. Als je zo'n klein project wil starten en dat je dan kan zien dat een heel dorp bezig is met hoe je gezond kan worden."

Huisarts deed zelf ook mee

Van den Hurk vroeg zich in eerste instantie wel af of het vol te houden was, toen de sportarts met het plan naar hem toekwam. "Ik had geen overgewicht, maar ik ben wel even meegaan doen. En ik voelde me er alleen maar fitter bij. Ben ook beter gaan slapen."

Van den Hurk doet het daarom nog steeds. "En dat is ook wat ik van de Leendenaren hoor. Het is goed vol te houden. Je voelt je beter. Je suiker is gewoon veel te stabieler en mensen krijgen vat om hun eigen leven. Waar ik vroeger mensen een pilletje voorschreef, zeg ik nu misschien wel: misschien is het goed om aan je leefstijl te werken. Mensen raken er heel erg gemotiveerd door."

Gezonder dorp

In de database werden 250 Leendenaren in de gaten gehouden. Gemiddeld zijn ze 4 of 5 kilo afgevallen. "Maar daar zitten ook zeker mensen bij die de 35 tot 40 kilo hebben aangetikt. De mensen die het nodig hadden zijn afgevallen en mensen die het niet nodig hadden voelen zich beter. De buikomvang is beter, medicijnafname, betere bloeduitslagen, dat is voor mij heel mooi om te zien."

Rotterdam wil nu minder fastfood binnen handbereik en het makkelijker maken om gezond voedsel te krijgen. In tegenstelling tot Rotterdam kreeg Leende geen hulp van de gemeente. Dat ziet Van den Hurk als extra voordeel voor Rotterdam. "En als ze dan kunnen zorgen dat de mensen zelf zien dat gezond leven iets met je doet, dan zijn we er geloof ik."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.