Vandaag een speciale uitzending over Rotterdam, de stad van de grote tegenstellingen: arm-rijk, allochtoon-autochtoon. Stad die als eerste de Rotterdam-wet invoerde, de aso-wijken introduceerde, maar ook de stad waar de vlaggen op de Erasmusbrug wapperen. Over een half jaar zijn verkiezingen in Rotterdam. Dat belooft een harde strijd te worden waarin zelfs Geert Wilders zich mengt. We belichten in deze uitzending verschillende aspecten van deze stad, waaronder de feiten over Rotterdam.

Rotterdam is met circa 630.000 inwoners de tweede stad van Nederland. Een stad van tegenstellingen. Van super de luxe appartementen in torens aan De Maas tot een wijken waar meer dan 40 procent op of zelfs onder het bestaansminimum leeft. 

Rotterdam is een stad waar het gemiddelde inkomen het laagst is van de vier grote steden. En dat komt met name omdat er minder rijken wonen. Rotterdam stad ook waar de verhouding  allochtoon – autochtoon ongeveer fifty fifty is. 

Etniciteit

In 1996 bestaat 26 procent van de Rotterdamse bevolking uit niet westerse allochtonen.  Merendeels mensen met een Turkse of  Marokkaanse achtergrond. Tien jaar later in 2006 is dat gestegen tot 35 procent van de bevolking. En in 2016 heeft 38 procent een niet westerse allochtone achtergrond. En dat percentage blijft nog wel stijgen. Want met name Turkse en Marokkaanse Rotterdammers krijgen meer kinderen dan de autochtone Rotterdammers.

Opleidingsniveau

De Rotterdammer is gemiddeld genomen iets lager opgeleid dan de inwoners van de andere grote steden als Utrecht of Amsterdam.  Zo heeft minder dan 40 procent van de beroepsbevolking een hoge opleiding.